اینترنت اشیا چیست و انواع مختلف آن کدامند؟

استفاده از اینترنت اشیا در ساخت دستگاه‌های مختلف به یکی از اصلی‌ترین اقدامات امروزه تبدیل شده است. چراکه اینترنت اشیا دستگاه‌ها را هوشمندتر کرده و عملکرد آنها را به شکل قابل توجهی بهبود می‌بخشد. به همین دلیل هم همواره تلاش می‌شود تا در ساخت اشیا مختلف از تکنولوژی IoT استفاده کرده و سطوح پیشرفته‌تری از خدمات را ارائه دهند. باتوجه‌به نقش موثری که اینترنت اشیا در بهبود کارایی و دقت دستگاه‌های مختلف داشته است، تصمیم گرفتیم در این مقاله از ایریسا مگ به شکل دقیق‌تری به شما بگوییم که اینترنت اشیا چیست و چه کاربردی دارد و در ادامه نیز انواع مختلف اینترنت اشیا جهان را معرفی نماییم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

در این مقاله به بررسی موضوعات زیر می‌پردازیم:

تعریف اینترنت اشیا به زبان ساده

اصطلاح اینترنت اشیا برای اولین بار در سال 1999 توسط کوین اشتون معرفی شد و در سال 2011 و با قرار گرفتن این اصطلاح در لیست فناوری‌های نوظهور گارتنر، به شکل قابل توجهی در جهان شناخته شد. اما در پاسخ به این سوال که اینترنت اشیا چیست، در ساده‌ترین حالت می‌توان گفت که اینترنت اشیا شبکه‌ای متشکل از انواع مختلف اشیاء فیزیکی از جمله حسگرها، نرم افزار، سخت افزار و… است که به اینترنت متصل شده و اطلاعات موجود را جمع‌آوری کرده و به اشتراک می‌گذارد.

پیش از معرفی اینترنت اشیا، مردم از طریق تلفن ثابت، تلویزیون یا رادیو یک تجربه محدود و یک طرفه از ارتباط با دنیای بیرون را داشتند. اما با روی کار آمدن اینترنت اشیا شرایط کاملاٌ متفاوت شد و افراد می‌توانند با دستگاه‌های طراحی شده مشخصی که به اینترنت وصل می‌شوند مثل تلفن همراه به وسایل مختلفی مثل ساعت، وسایل نقلیه، ماشین لباس‌شویی، جاروبرقی و… متصل شوند و یک تجربه کاملاً جدید را داشته باشند. بدین ترتیب دستگاه‌های مختلف می‌توانند از طریق اینترنت با یکدیگر ارتباط کرده و اطلاعات موجود را جمع‌آوری کرده و آنها را تجزیه و تحلیل کنند و به درک بهتری از شرایط دست پیدا ککند. این موضوع سبب شده است تا کسب‌وکارهای مختلف از IOT برای داشتن عملکرد کارآمدتر، شناخت بهتر مشتریان و ارائه خدمات مناسب‌تر به آنها و در نهایت افزایش ارزش کسب‌وکار خود استفاده کنند.

بیشتر بخوانید: اکوسیستم دیجیتال چیست؟

تفاوت اینترنت اشیا و اینترنت

اینترنت اشیا و اینترنت دو تکنولوژی بسیار کاربردی هستند که به دلیل ارتباط بسیار نزدیکی که دارند گاهاً ممکن است حتی با یکدیگر اشتباه گرفته شوند. به همین دلیل نیز درک تفاوت میان اینترنت اشیا و اینترنت موضوع بسیار مهمی است.

تعریف اینترنت اشیا به زبان ساده

در ادامه به برخی از اصلی‌ترین تفاوت‌های میان اینترنت اشیا و اینترنت خواهیم پرداخت:

  • تمرکز اصلی اینترنت اشیا روی دنیای واقعی است و تلاش می‌کند تا تعادل بهترین میان تجربیات مجازی و واقعی ایجاد کند. این در حالیست که اینترنت بیشتر روی دنیای مجازی تمرکز است.
  • اینترنت اشیا در درجه اول به تولید محتوا می‌پردازد اما تمرکز اینترنت روی تولید محتوا و استفاده از آن است.
  • اینترنت اشیا مبتنی بر مفهوم فیزیکی فعالیت می‌کند. در حالی که اینترنت بر اساس دو مفهوم فیزیکی و دیجیتالی فعال می‌کند.
  • اینترنت اشیا از اتصال چند نقطه‌ای استفاده می‌کند. اما در نقطه مقابل، اینترنت هم از اتصالات نقطه به نقطه و هم اتصال چند نقطه‌ای استفاده می‌کند.
بیشتر بخوانید: هویت دیجیتال چیست؟

انواع اینترنت اشیا

به طور کلی اینترنت اشیا باتوجه‌به نحوه عملکرد خود در دسته‌بندی‌های مختلفی قرار می‌گیرند و هر یک از آنها ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارند. در ادامه به معرفی برخی از رایج‌ترین انواع اینترنت اشیا می‌پردازیم.

اینترنت اشیا مصرف کننده (Consumer Internet of Things): در این نوع از اینترنت اشیا تمرکز اصلی روی راحتی مشتریان فردی است و تلاش می‌شود تا خدماتی ارائه شود که مشتریان هدف بتوانند با استفاده از اینترنت اشیا فعالیت‌های روزمره خود را به شکل راحت‌تری دنبال کنند. لوازم خانگی، لوازم صوتی تصویری، وسایل روشنایی و… تنها برخی از شناخته‌شده‌ترین انواع CIoT به شمار می‌روند.

تفاوت اینترنت اشیا و اینترنت

اینترنت اشیا تجاری (Commercial Internet of Things): اینترنت اشیا تجاری که مجدداً با علامت اختصاری CIoT نمایش داده می‌شود، به دستگاه‌ها و سیستم‌هایی اشاره دارد که به صورت تجاری و سازمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند. ضربان‌سازهای هوشمند و سیستم‌های مانیتورینگ 2 نمونه از پرکاربردترین نمونه‌های استفاده از اینترنت اشیا در صنایع تجاری مثل بهداشتی و حمل و نقل هستند.

اینترنت اشیا صنعتی (Industrial Internet of Things): اینترنت اشیا صنعتی که با عبارت IIoT نیز شناخته می‌شود را می‌توان جاافتاده‌ترین و بالغ‌ترین نوع اینترنت اشیا دانست. در اینترنت اشیا صنعتی تمرکز روی بخش صنعت و سازمان‌ها و کارخانه‌های فعال در این حوزه است و تلاش می‌شود تا میزان کارایی، بهره‌روی، امنیت و خروجی عملیات‌ها به شکلی بهبود پیدا کند که در نهایت منجر به بازگشت سرمایه برای مجموعه شود. سیستم‌8های کنترل دیجیتال، کشاورزی هوشمند بیگ دیتا صنعتی برخی از نمونه‌های استفاده از IIoT است.

انواع اینترنت اشیا

اینترنت اشیا نظامی (Military Things): همانطور که از نام این نوع از اینترنت مشخص است، از فناوری‌های اینترنت اشیا در زمینه نظامی استفاده می‌شود. به عنوان مثال ربات‌های نظامی که امروزه نقش مهمی در بحث‌های نظامی ایفا می‌کنند، با به کارگیری فناوری‌های اینترنت اشیا ساخته شده‌اند.

پاسخ به برخی از سوالات متداول شما درباره اینترنت اشیا

  • استفاده از اینترنت اشیا چه فوایدی دارد؟
    برخی از فواید استفاده از اینترنت اشیا عبارت است از بهبود بهره‌وری، کاهش هزینه‌ها، ارتقاء سطح خدمات، بهبود شرایط زندگی، افزایش امنیت و…
  • چه چالش‌هایی در زمینه پیاده‌سازی اینترنت اشیا وجود دارد؟
    امنیت داده، محافظت از حریم خصوصی، مدیریت حجم زیاد داده‌ها، استانداردسازی، مسائل قانونی و… برخی از اصلی‌ترین چالش‌های پیاده‌سازی اینترنت اشیا هستند.
  • چگونه می‌توان از امنیت اطلاعات در اینترنت اشیا اطمینان حاصل کرد؟
    استفاده از پروتکل‌های امنیتی، رمزنگاری داده‌ها، به‌روزرسانی دایمی نرم‌افزار، استفاده از سیستم‌های تشخیص نفوذ، حفاظت از شبکه‌ها و… راهکارهایی مناسب برای اطمینان از وجود امنیت اطلاعات در اینترنت اشیا است.
  • اینترنت اشیا چه تأثیری روی زندگی روزمره ما دارد؟
    IoT می‌تواند زندگی ما را راحت‌تر و کارآمدتر کرده و ارتباط ما با محیط پیرامون را بهبود ببخشد. خدماتی مانند سیستم‌های هوشمند خانه، خودروهای هوشمند، بهبود مدیریت سلامت و… نمونه‌هایی از مزایای استفاده از اینترنت اشیا می‌باشد.
  • آینده اینترنت اشیا چگونه است؟
    به نظر می‌رسد که در آینده اینترنت اشیا شاهد توسعه دستگاه‌های هوشمند، ارتباطات سریع‌تر، حفظ امنیت داده‌ها، ادغام با هوش مصنوعی و ارائه خدمات نوآورانه و هوشمندانه برای بهبود کیفیت زندگی افراد باشیم.

اینترنت اشیا با سرعت بسیار خوبی در حال رشد و توسعه است و انتظار می‌رود که در آینده‌ای نزدیک شاهد استفاده روزافزون از این تکنولوژی برای بهبود کیفیت زندگی و توانمندی‌های کسب‌وکارهای مختلف باشیم. به همین دلیل تلاش کردیم در این مقاله به بررسی مفهوم اینترنت اشیا پرداخته و انواع مختلف اینترنت اشیایی که امروزه مورد اسفتاده قرار می‌گیرند را معرفی نماییم. بدین ترتیب شما می‌توانید با شناخت بهتری از اینترنت اشیا و قابلیت‌هایی که دارد، عملکرد کسب‌وکارتان را به شکل قابل توجهی بهبود ببخشید. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.