مراحل تحول دیجیتال در یک کسب و کار کدام‌اند؟

دیجیتالی شدن به یک ابزار اصلی برای رشد کسب و کارها و سبقت گرفتن از رقبا تبدیل شده است. به همین دلیل نیز امروزه بحث تحول دیجیتال بیش از هر زمان دیگری مطرح است و مدیران کسب و کارهای کوچک و بزرگ همواره به دنبال طی کردن مراحل تحول دیجیتال در کسب و کار خودشان هستند. اما موضوعی که وجود دارد این است که خیلی از مدیران با مسیر درست دیجیتالی شدن آشنایی ندارند و نمی‌دانند که برای رسیدن به موفقیت در بحث تحول دیجیتال باید چه اقداماتی را داشته و چه مراحلی را پشت سر بگذارند. باتوجه‌به اینکه در عصر حاضر دنبال کردن مراحل تحول دیجیتال به یک ضرورت برای رسیدن به موفقیت تبدیل شده است، لازم دانستیم طی یک مقاله در ایریسا مگ به شما بگوییم که چگونه باید مراحل مربوط به تحول دیجیتال در کسب و کار خود را دنبال کنید. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

در این مقاله به بررسی موضوعات زیر می‌پردازیم:

منظور از تحول دیجیتال چیست؟

به طور کلی دیجیتالی شدن به معنای استفاده از فناوری‌های دیجیتال جهت تغییر مدل کسب و کار، دستیابی به فرصت‌های تولید ارزش جدید و درآمدزایی بیشتر است. در واقع تحول دیجیتال یک تحول بزرگ در عرصه کسب و کارها است که این فرصت را فراهم کرده است تا از فناوری‌های دیجیتال به شکلی هدفمند در کسب و کارها استفاده شود. البته موضوعی که باید به آن توجه داشت این است که دیجیتالی شدن تنها به استفاده از فناوری‌های دیجیتال در تولید محصولات یا خدماتی محدود نمی‌شود و این تغییر و تحول در کل سازمان تاثیر می‌گذارد و چشم انداز سازمانی، طرز فکر و همه جنبه‌های مدیریت یک کسب و کار را تحت تاثیر قرار می‌دهد. باتوجه‌به اینکه تاثیر دیجیتالی شدن در موفقیت کسب و کارها بر هیچکس پوشیده نیست، مدیران کسب و کارهای مختلف به این باور رسیده‌اند که اگر می‌خواهند در عرصه رقابت باقی بمانند و موفقیت کسب کنند باید مراحل تحول دیجیتال را به شکل جدی دنبال نمایند. در اصل دیجیتالی شدن در همه حوزه‌ها یک ضرورت استراتژیک برای تمامی کسب و کارها و سازمان‌ها به شمار می‌رود و کسب و کارها باید به این موضوع توجه ویژه‌ای را داشته باشند.

بیشتر بخوانید: تعریف تحول دیجیتال یا دیجیتالی شدن فرایندهای کسب و کار چیست؟

سیر تحول دیجیتال برای یک کسب و کار

مراحل دیجیتالی شدن در کسب و کارهای مختلف متفاوت است اما عموماً گفته می‌شود که شما می‌توانید طی 3 مرحله کلی فرایند دیجیتالی شدن کسب و کار خود را دنبال کرده و در نهایت آن را با موفقیت به پایان برسانید. در همین راستا در ادامه به بررسی هر یک از این مراحل می‌پردازیم تا بتوانید با درکی درست پای در مسیر تحول دیجیتال گذاشته و موفقیت کسب و کار خودتان را رقم بزنید.

منظور از تحول دیجیتال چیست؟

مرحله اول: دیجیتال سازی

در اولین گام از مراحل تحول دیجیتال در کسب و کار، شما باید برای دیجیتالی سازی کسب و کارتان اقدام کنید. دیجیتال سازی اولین و ساده‌ترین مرحله‌ای است که شما باید در راستای پذیرش تحولات دیجیتال در کسب و کار خود دنبال نمایید. دیجیتال سازی به معنای تبدیل سوابق و اطلاعات، محصولات یا خدمات غیردیجیتال به فرمت دیجیتال است. البته می‌توان امیدوار بود که شما از این مرحله عبور کرده‌اید اما اگر هنوز هم از روش‌های سنتی و غیردیجیتال در کسب و کار خود استفاده می‌کنید، اصلاً نگران نباشید. چراکه می‌توانید همین الان برای شروع این فرایند اقدام کنید. توجه داشته باشید که این تغییر و تحولات باید در تمامی حوزه‌های کسب و کار شما اتفاق بیفتد. به عنوان مثال نامه نگاری‌های دستی باید جای خود را به ارسال ایمیل یا استفاده از اتوماسیون‌های اداری بدهد یا دیگر قرار نیست که یک نفر با قلم و خودکار صورت جلسات را یادداشت کند. بلکه می‌تواند آن را تایپ کرده و خروجی را از طریق ایمیل برای اعضا حاضر در جلسه ارسال کند.

بیشتر بخوانید: چگونه تحول دیجیتال را شروع کنیم؟

مرحله دوم: دیجیتالی شدن

دیجیتالی شدن دومین مرحله‌ای است که شما باید در راستای پذیرش تحولات دیجیتال در کسب و کار خود دنبال نمایید و به نوعی می‌توان آن را یکی از مهم‌ترین مراحل دانست. چراکه شما در این مرحله از مراحل تحول دیجیتال، شروع به استفاده از ابزارهای دیجیتال برای مدیریت فرایندهای مختلف جاری در کسب و کار خود می‌کنید. در واقع می‌توان گفت که در این مرحله شرکت‌ها به درک بهتری درباره فناوری‌های دیجیتال رسیده‌اند و اکنون می‌توانند با استفاده از این فناوری‌ها، فعالیت‌های خود را مجدداً سازماندهی کنند. برای بررسی این مرحله مجدداً به مثالی که در مرحله قبل عنوان شده بود می‌پردازیم. در این مرحله شما می‌توانید از یک ابزار دیجیتال مثل برنامه ضبط صدا استفاده کرده و تمام فرایند ضبط صدا، رونویسی محتوا، ذخیره آن و تهیه خروجی را با استفاده از این برنامه انجام دهید.
وجه مشترک میان دیجیتال سازی و دیجیتالی شدن این است که در هر دوی آنها مدل کسب و کار ثابت است. اما تفاوت اصلی میان مرحله دیجیتالی سازی و دیجیتالی شدن در این است که اولی با اطلاعات سروکار دارد و قرار است این اطلاعات از حالت آنالوگ به حالت دیجیتال تبدیل شوند اما دومی به فرایندها و افراد اشاره دارد و قرار است به صورت هدفمند از ابزارهای دیجیتال استفاده شود.

سیر تحول دیجیتال برای یک کسب و کار

مرحله سوم: تحول دیجیتال

و اما آخرین مرحله از مراحل تحول دیجیتال دقیقاً به اقدامات مربوط به تحول دیجیتال مربوط می‌شود. نکته قابل توجه این است که خیلی از افراد این مرحله را نادیده می‌گیرند اما واقعیت این است که هیچ تحولی بدون توجه به این مرحله کامل نمی‌شود. به همین دلیل نیز باید به آن دقت لازم را داشت. تا این مرحله شما فرایند مربوط به پذیرش تحولات دیجیتال را به خوبی پشت سر گذاشته‌اید و اکنون در این مرحله نیاز دارید که مدل کسب و کار خودتان را نیز تغییر دهید. در این مرحله از تحول دیجیتال، شرکت‌ها می‌توانند به خوبی از تفکر طراحی مشتری محور برای کشف بینش مشتری و سپس تقویت تعامل با مشتری استفاده کنند. در اصل رویکرد کلی کسب و کار به شکلی نوآورانه مورد بازنگری قرار می‌گیرد که این امر در نهایت به ایجاد مزیت رقابتی استراتژیک و کسب رشد بالا پایدار منجر خواهد شد.

بزرگترین تفاوت بین مرحله سوم و دو مرحله اول این است که در مرحله تحول دیچیتال دیگر تمرکز از روی فناوری‌های دیجیتال برداشته می‌شود و در واقع تحول دیجیتال از تحول کسب و کار شروع می شود. در این مرحله شما باید روی ذهنیت خودتان و کارکنانتان، ارزش‌ها، سیاست‌ها، فرهنگ و ماهیت کسب و کارتان بازنگری داشته باشید که کاری نسبتاً پیچیده اما بسیار موثر است. به همین دلیل است که تعداد کمی از سازمان‌ها و کسب و کارهایی که ادعای دیجیتالی شدن را دارند می‌توانند بگویند که در این مرحله از مراحل تحول دیجیتال قرار گرفته‌اند.

پاسخ به برخی از سوالات رایج درباره مراحل تحول دیجیتال در یک کسب و کار

  • چرا تحول دیجیتال در یک کسب و کار مهم است؟
    تحول دیجیتال باعث تغییر در مسیر حرکت یک کسب و کار می‌شود و در طول مدت تلاش برای دیجیتالی شدن تمامی سیستم‌ها، فرایندها، جریان‌ها و فرهنگ سازمان به صورت کلی یا جزئی دستخوش تغییراتی می‌شود.
  • مولفه‌های اصلی در تحول دیجیتال چیست؟
    اصلی‌ترین مولفه‌هایی که باید در تمامی مراحل تحول دیجیتال به آنها توجه داشت، بهبود تجربه مشتری، تغییر فرهنگ سازمانی و استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته در کسب و کار است.
  • آیا تحول دیجیتال یک فرایند زمانبر است؟
    بله. تحول دیجیتال به هیچ عنوان یک شبه اتفاق نمی‌افتد و شما باید در طول مدیریت کسب و کارتان به‌صورت ویژه به این موضوع توجه داشته باشید.

دیجیتالی شدن یا همان تحول دیجیتال موضوعی است که تمامی کسب و کارهای فعال در سرتاسر جهان را تحت تاثیر قرار داده است و آن دسته از کسب و کارهایی می‌توانند در بازار رقابتی امروز به موفقیت دست پیدا کنند که بتوانند عملکرد خوبی را در زمینه دیجیتالی شدن داشته باشد. اما موضوعی که وجود دارد این است که خیلی از افراد با مراحل تحول دیجیتال و اقداماتی که باید در هر مرحله داشته باشند، آشنایی کامل ندارند و به همین دلیل نیز در این زمینه با مشکلات مختلفی مواجه می‌شوند. به همین دلیل در این مقاله سعی کردیم به بررسی مبحث تحول دیجیتال و مراحل تحول دیجیتال یک کسب و کار بپردازیم تا بتوانید به عنوان مدیر یک کسب و کار با شناخت درستی پا در مسیر دیجیتالی شدن بگذارید.