آشنایی با انواع مختلف کوره های تولید فولاد

برای تولید فولاد نیاز است که با اعمال گرمای یا دیگر روش‌های ممکن مورد نیاز آهن را به نقطه ذوب رساند و این فرایند تنها با استفاده از کوره های ریخته گری ممکن است. در واقع از کوره های ریخته گری برای ذوب آهن یا دیگر فلزات استفاده می‌شود و این تجهیزات نقش بسیار مهمی را در صنایع فولادی ایفا می‌کنند. موضوع قابل توجه این است که از زمان شکل‌گیری صنعت فولاد تا به امروز از انواع مختلف کوره های تولید فولاد رونمایی شده است و هر یک از این کوره های ریخته گری ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارند. به همین دلیل در این مقاله از ایریسا مگ تصمیم گرفتیم به معرفی انواع کوره های مورد استفاده در ریخته گری بپردازیم و موارد استفاده از هر یک از آنها در فرایند تولید فولاد را مورد بررسی قرار دهیم. پس اگر شما نیز به دنبال شناخت بهتر انواع کوره های ریخته گری هستید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

در این مقاله به بررسی موضوعات زیر می‌پردازیم:

کوره تولید فولاد چیست؟

قلب هر کسب و کار فعال در حوزه ذوب و فولاد، کوره ریخته گری است. کوره به دستگاهی اطلاق می‌شود که برای ایجاد گرامایش در دمای بالا در فرایندهای صنعتی و متالوژی مورد استفاده قرار می‌گیرد. کوره‌ها از فناوری‌های مختلفی استفاده می‌کنند که آلیاژ فلز و مواد افزودنی را به درجات خاصی از فولاد تبدیل می‌کند. موضوع مهم این است که کوره های ریخته گری در انواع مختلفی تولید می‌شوند که هر یک از آنها ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارند. به همین دلیل لازم است به شکل مناسبی با انواع مختلف کوره های تولید فولاد آشنایی پیدا کنید تا بتوانید به شکل بهینه‌تری از آنها استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: معرفی انواع مختلف محصولات فولادی

انواع مختلف کوره های ریخته گری کدام‌اند؟

به طور کلی کوره های تولید فولاد در انواع مختلفی تولید می‌شوند و هر یک از آنها با هدف خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ادامه به معرفی 4 مورد از رایج‌ترین کوره های تولید فولاد می‌پردازیم:

کوره تولید فولاد چیست؟

1. کوره کوپلا

کوره کوپلا یکی از قدیمی‌ترین و در عین حال رایج‌ترین انواع کوره‌ها است که در زمینه ریخته گری آهن مورد استفاده قرار می‌گیرد. کوره کوپلا یک کوره استوانه‌ای شکل بلند است که بدنه اصلی آن از یک پوسته فولادی ساخته شده است. اما جهت جلوگیری از آسیب دیواره داخلی به دلیل گرما و اصطحکاک بالا، داخل آن با آجرهای نسوز پوشانده شده است. عموماً از کوره ریخته گری کوپلا برای ذوب فلزات مختلف به‌ویژه فلزاتی که دارای ناخالصی هستند، استفاده می‌شود و شما می‌توانید سال‌ها از این کوره استفاده کرده و به کمک آن حجم زیادی از فولاد را به‌راحتی تولید کنید.

بیشتر بخوانید: فولاد چگونه ساخته می‌شود؟

2. کوره قوس الکتریکی

یکی دیگر از کوره های تولید فولاد محبوب در میان صنعتگران به ویژه صنعتگران فعال در زمینه بازیافت فولاد، کوره قوس الکتریکی است. در این کوره از سه میله کربنی عمودی به‌عنوان الکترود به‌منظور ایجاد قوس جهت تولید گرمای لازم برای ذوب استفاده می‌شود و بدین ترتیب مواد قرار گرفته در محفظه گرمایشی در یک دمای مناسب ذوب می‌شوند. کوره قوس الکتریکی امکان بازیافت %100 ضایعات فلزی را دارد و به دلیل انعطاف‌پذیر بودن فرایند این امکان را به کارخانه‌های ذوب می‌دهد تا هر زمان که تمایل داشتند فرایند را شروع کرده یا متوقف نمایند.

انواع مختلف کوره های ریخته گری کدام‌اند؟

3. کوره اجاق روباز

کوره روباز نیز یکی دیگر از کوره‌های پرکاربرد در صنایع فولادی است. در کوره روباز، کربن اضافی و سایر ناخالصی‌های آهن خام برای تولید فولاد سوزانده می‌شوند. در واقع روش کار با این نوع از کوره ریخته گری به این شکل است که ضایعات آهن در کوره ریخته شده و کربن حاصل از آهن به گاز مونوکسید کربن تبدیل می‌شود. بدین ترتیب ناخالصی‌ها از آهن خام جدا شده و مذاب آهن با میزان کربن موردنظر تشکیل می‌شود. فرایند تولید فولاد در کوره روباز کند است و همین موضوع باعث می‌شود که اپراتور تسلط بیشتری روی فرایند داشته باشد.

4. کوره القایی

همانطور که از نام این نوع از کوره تولید فولاد مشخص است، در کوره های القایی از فناوری القایی با جریان های الکتریکی متناوب جهت اعمال گرمای موردنیاز برای ذوب فلز استفاده می‌کند. این روش در مقایسه با 2 نمونه کوره قبلی از مزایای بیشتری برخوردار است و شما نیازی ندارید مثل کوره کوپلا از سیستم احتراق استفاده کنید یا مثل کوره قوس الکتریکی، یک قوس ایجاد کنید و تمام فرایند با القای میدان مغناطیسی دنبال می‌شود. به همین دلیل نیز کوره های تولید فولاد القایی در حال حاضر صنعت تولید فولاد را در اختیار خود گرفته است. نحوه استفاده از این کوره ها آسان بوده و محصولات تولیدی آنها نیز از کیفیت بالایی برخوردار است.

کوره تولید فولاد

5. کوره بوته

کوره های بوته ای قدیمی ترین نوع کوره های تولید فولاد به شمار می‌روند. کوره های بوته برای ذوب و نگهداری دسته های کوچک آلیاژهای غیر آهنی استفاده می شود. در این کوره ها از مواد نسوز برای ساخت قالب استفاده شده است و به همین دلیل نیز می‌تواند دمای بالایی را که برای ذوب محصولات فلزی مختلف نیاز است را تحمل کند. این کوره امکان ذوب مقادیر کمی از فلزات را فراهم کرده است و به همین دلیل نیز در مجتمع‌های صنعتی بزرگ چندان مورد استفاده ندارد.

پاسخ به برخی از سوالات متداول شما درباره کوره های تولید فولاد

  • کوره‌های تولید فولاد چگونه کار می‌کنند؟
    در این کوره‌ها، مواد اولیه به داخل کوره ریخته می‌شوند. سپس با استفاده از سوخت‌هایی مانند کک و کربن، دمای کوره تا جایی که مواد اولیه به حالت مذاب دربیایند، افزایش پیدا می‌کند. پس از آن نیز جهت حذف اکسیدهای موجود از فولاد و خنک شدن آن، اکسیژن به داخل کوره تزریق می‌شود.
  • چه موادی برای ایجاد حرارت در کوره‌های تولید فولاد استفاده می‌شود؟
    سوخت‌های مختلفی برای ایجاد حرارت در کوره‌های تولید فولاد از جمله  کک، زغال سنگ، گاز‌های طبیعی و گاز‌های مایع استفاده می‌شود.
  • آیا کوره‌های تولید فولاد از نظر ابعاد و اندازه متفاوت هستند؟
    کوره‌های تولید فولاد می‌توانند از ابعاد و اندازه‌های مختلفی برخوردار باشند. این ابعاد می‌تواند از کوره‌های بزرگ صنعتی تا کوره‌های کوچک قابل حمل برای استفاده در کارگاه‌های کوچک متغیر باشد.
  • چه تفاوتی بین کوره‌های فلزی و غیرفلزی وجود دارد؟
    کوره‌های تولید فولاد فلزی از جنس فلز و غیرفلزی از مواد غیرفلزی مانند بتن ساخته می‌شوند. کوره‌های فلزی به دلیل تحمل دماهای بالا و مقاومت در برابر زنگ زدگی برای تولید فولاد استفاده می‌شوند در حالی که کوره‌های غیرفلزی عموماً برای کاربردهای دیگری مانند پخت مواد غیرفلزی به کار می‌روند.
  • آیا استفاده از کوره‌های تولید فولاد برای محیط زیست آسیب زاست؟
    در فرایند تولید فولاد از منابع انرژی زیادی استفاده می‌شود و انتشارات گازهای گلخانه‌ای از جمله دی‌اکسید کربن را افزایش می‌دهد. اما صنعت فولاد تا حدودی با استفاده از فناوری‌های جدید که در آن از انرژی‌های پاک و بازیافت انرژی استفاده می‌شود، به کاهش این اثرات منفی کمک کرده است.

امروزه کوره های ریخته گری یکی از ارکان اصلی در تمامی صنایع به ویژه صنایع فولادی به شمار می‌روند. تفاوتی هم نمی‌کند که دقیقاً چه کسب‌وکاری در چه ابعادی باشد. هر کسب‌وکاری که در آن نیاز به ذوب فلزات احساس می‌شود، ملزم به داشتن یک کوره ریخته گری برای این منظور است. به همین دلیل در این مقاله تلاش کردیم برخی از رایج‌ترین انواع کوره ریخته گری که برای تولید فولاد مورد استفاده قرار می‌گیرند را معرفی کنیم. هر یک از این کوره ها دارای طراحی ظاهری منحصر به فردی هستند و همین موضوع سبب شده است تا ویژگی‌های شاخصی را داشته و برای مصارف مشخصی به کار برده شوند.