آشنایی با فناوری های تحول آفرین

تحول دیجیتال یا دیجیتالی شدن یکی از اصلی‌ترین موضوعاتی است که این روزها مورد توجه صاحبان کسب‌وکارهای مختلف قرار گرفته است. موضوعی که لازم است قبل ورود به مسیر تحول دیجیتال کسب‌وکار به ان توجه شود این است که افراد ملزم به استفاده از فناوری‌های تحول آفرین برای پیشروی در مسیر دیجیتالی شدن هستند. این فناوری‌ها به صاحبان کسب‌وکارها کمک می‌کنند تا سطح وابستگی کسب‌وکارشان به نیروی انسانی را کاهش داده و به جای آن با به‌کارگیری تکنولوژی‌های تحول آفرین، سرعت و دقت تولیدات خود را به شکل موثری افزایش دهند. در همین راستا در این مقاله از ایریسا مگ تصمیم داریم به بررسی مفهوم تکنولوژی‌های تحول آفرین پرداخته و در ادامه 8 تا از پرکاربردترین فناوری های تحول آفرین که در حال حاضر توسط صاحبان کسب‌وکارها و در مسیر دیجیتالی شدن مورد استفاده قرار می‌گیرند را معرفی نماییم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

در این مقاله به بررسی موضوعات زیر می‌پردازیم:

منظور از فناوری های تحول آفرین چیست؟

امروزه بحث تحول دیجیتال و استفاده از فناوری‌های تحول آفرین در کسب‌وکار به یکی از موضوعات داغ تبدیل شده است. اگر بخواهیم تعریف این اصطلاح را به‌صورت ساده بیان کنیم می‌توان گفت که فناوری های تحول آفرین در واقع ابزارهای سخت افزاری یا نرم افزاری هستند که از آنها برای عملکرد و افزایش بهره‌وری، بهبود سلامت روان، عملکرد شناختی و توانایی‌های فیزیکی انسان‌ها استفاده می‌شود. در واقع به جرات می‌توان گفت که تحول دیجیتال در حوزه‌های مختلف زندگی به‌صورت مستقیم به استفاده از تکنولوژی‌های تحول آفرین وابسته است و هر کسب‌وکاری که قصد دارد در مسیر دیجیتالی شدن گام بردارد باید از همان ابتدای مسیر نسبت به فناوری‌های تحول آفرینی که ممکن است در ادامه مسیر به آنها نیاز پیدا کنند، آگاهی کامل پیدا کنند و سپس باتوجه‌به آنها استراتژی تحول دیجیتال خود را تدوین نمایند.

بیشتر بخوانید: تعریف تحول دیجیتال یا دیجیتالی شدن فرایندهای کسب و کار چیست؟

پرکاربردترین تکنولوژی‌های تحول آفرین

در حال حاضر تکنولوژی‌های تحول آفرین زیادی وجود دارند که می‌توانند به اعضای کسب‌وکارهای مختلف کمک کنند تا فرایند دیجیتالی شدن را دنبال نمایند. اما در میان تمامی این فناوری‌های تحول آفرین، برخی از تکنولوژی‌ها هستند که پرکاربردترین بشمار رفته و می‌توانند روند رسیدن به اهداف اصلی تحول دیجیتال را تسریع ببخشند. در ادامه به معرفی برخی از پرکاربردترین تکنولوژی‌های تحول آفرین خواهیم پرداخت.

منظور از فناوری های تحول آفرین چیست؟

1. موبایل و اینترنت (Mobile and Internet)

موبایل‌ها و به تبع آن اینترنت یکی از تکنولوژی‌های فراگیر در جهان هستند و با گذشت زمان توانسته‌اند منجر به بروز تغییرات چشمگیری در سبک زندگی مردم شوند. اخیراً قابلیت استفاده از اینترنت 5G فراهم شده است که این موضوع نقش بسیار موثری را در سبک کار در شرکت‌ها و کارخانه‌های تولیدی و صنعتی مختلف داشته است. در واقع بسیاری از کسب‌وکارها از حالت فیزیکی اولیه خود خارج شده‌اند و اکنون در بستر اینترنت فعالیت خود را دنبال می‌کنند. شرکت آمازون یا علی بابا بهترین مثال‌هایی هستند که می‌توان در زمینه استفاده از موبایل و اینترنت به‌عنوان یک فناوری تحول آفرین بیان کرد. در کنار این موضوع، تغییر و تحولات در بحث تکنولوژی اینترنت سبب شده است تا ربات‌ها و اتوماسیون در صنایع به شکل موثرتری به یکدیگر متصل شده و عملکرد بهتری را داشته باشند.

2. رایانش ابری (Cloud)

رایانش ابری در واقع به نحوه ذخیره‌سازی و دسترسی افراد به داده‌های خود از طریق بستر اینترنت اشاره دارد. رایانش ابری به کسب‌وکارها این امکان را می‌دهد تا بتوانند به‌صورت مجازی و در یک بستر یکپارچه‌سازی شده در هر زمان و هر مکانی به این اطلاعات دسترسی پیدا کنند. به‌همین دلیل رایانش ابری یکی از بخش‌های مهم و کلیدی در بحث تحول دیجیتال بشمار می‌رود و استفاده از این فناوری تحول آفرین در کسب‌وکارهای مختلف سبب افزایش انعطاف‌پذیری و سرعت عمل، افزایش مقیاس‌پذیری و کاهش هزینه‌ها شده است.

بیشتر بخوانید: 9 هدف اصلی تحول دیجیتال

3. اینترنت اشیا (IoT)

فناوری تحول آفرین دیگری که در بحث تحول دیجیتال مورد استفاده قرار می‌گیرد، اینترنت اشیا است. اینترنت اشیا به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا به درک بهتری درباره محصول خود و نحوه تولید آن دست پیدا کنند. چراکه این امکان را به شما می‌دهد تا بتوانید یک دستگاه را به یک شی اضافه کنید. این دستگاه پارامترهای محیطی را اندازه‌گیری کرده و داده‌های مرتبط را تولید نموده و در نهایت آنها را از طریق یک شبکه ارتباطی در اختیارتان قرار می‌دهد. این کار باعث می‌شود تا بهره‌وری و انعطاف‌پذیری افزایش پیدا کرده و با ارائه محصولات یا خدمات هدفمندتر به شکل دقیق‌تری پاسخگو نیاز مشتریان باشید.

4. دوقلو دیجیتال (Digital Twin)

دوقلو دیجیتال یا همزاد دیجیتالی یکی دیگر از تکنولوژی‌های تحول آفرین است که نقش موثری را در زمینه تحول دیجیتال ایفا می‌کند. در این تکنولوژی یک نمایش دیجیتال از یک جسم فیزیکی ارائه می‌شود. در واقع با استفاده ازفناوری دوقلو دیجیتال، محصولات، فرایندها و وظایف به‌صورت دقیق شبیه‌سازی شده و در نتیجه آن نحوه عملکرد آنها و ویژگی‌هایی که دارند به شکلی دقیق فهمیده و پیش‌بینی می‌شود. در نتیجه کسب‌وکارهای مختلف نیز می‌توانند محصولات خود را پیش از ارائه به مشتریان شبیه‌سازی کرده و عملکرد آنها را مورد ارزیابی قرار داد.

پرکاربردترین تکنولوژی‌های تحول آفرین

5. ربات‌ها (Robotics)

براساس تحقیقات صورت گرفته در حال حاضر از هر 4 تولیدکننده در جهان، یکی از آنها از ربات‌ها یا اتوماسیون صنعتی در فرایند تولید خود استفاده می‌کنند و این آمار نیز به‌زودی به یک نفر از هر 3 نفر کاهش پیدا خواهد کرد. استفاده از ربات‌ها و اتوماسیون صنعتی به کسب‌وکارهای مختلف به‌ویژه صنایع تولیدی کمک می‌کند تا بتوانند عملکرد موثرتری را داشته و به دلیل انجام فرایندها توسط ربات‌ها و ماشین‌ها میزان خطای انسانی نیز به شکل قابل توجهی کاهش پیدا کند.

6. هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی (Artificial Intelligence and Machine learning)

هوش مصنوعی به‌معنای تولید ماشین‌های هوشمندی است که می‌توانند همانند انسان‌ها فکر کرده و با شبیه‌سازی عملکرد یک انسان، وظایف او را انجام دهند. این ماشین‌های هوشمند الگوریتم‌ها و مدل‌های رفتاری انسان‌ها را دریافت کرده و در ادامه خودشان به‌صورت خودکار و بدون دخالت انسان یاد گرفته و پیشرفت می‌کنند. در سال‌های اخیر روی هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی تمرکز زیادی شده است و این تکنولوژی را نیز می‌توان یکی دیگر از فناوری‌های تحول آفرین دانست که در بحث دیجیتالی شدن نقش موثری را ایفا می‌کند. خودروهای خودران یکی از نمونه‌های اصلی هوش مصنوعی و مشخصاً یادگیری ماشینی است.

بیشتر بخوانید: 7 مرحله تدوین استراتژی تحول دیجیتال

7. واقعیت افزوده (Augmented Reality)

واقعیت افزوده یکی دیگر از فناوری‌های تحول آفرین است که یک ارتباط یکپارچه میان دنیای فیزیکی، دیجیتال و انسان‌ها برقرار می‌کند. این تکنولوژی در اصل یک جهان یا واقعیت جایگزین را برای انسان شبیه‌سازی می‌کند و او را به یک محط مجازی جدید منتقل می‌کند. فیلترهای اسنپ چت یا هدست‌های هوشمند تنها 2 نمونه ساده از به‌کارگیری تکنولوژی تحول آفرین واقعیت افزوده بشمار می‌روند.

8. ساخت افزایشی (Additive Manufacturing)

و در نهایت نوبت به فناوری تحول آفرین ساخت افزایشی یا پرینترهای سه بعدی می‌رسد. با استفاده از این تکنولوژی افراد می‌توانند لایه‌های یک شی را به‌صورت لایه به لایه تولید کرده و در کنار هم قرار دهند. این امر سبب می‌شود تا زمان تولید کاهش پیدا کرده و خدمت یا محصولی که ارائه می‌شود بیشتری شباهت را به خواسته مشتری داشته باشد. در نتیجه احتمالاً مرجوع شدن محصول و در نتیجه آن هزینه‌ها نیز کاهش پیدا می‌کند. به‌همین دلیل نیز بسیاری از تولیدکنندگان به‌دنبال استفاده از پرینترهای سه بعدی در خط تولید خودشان هستند.

فناوری‌های تحول آفرین نقش بسیار چشمگیری را در موفقیت یک کسب‌وکا در زمینه تحول دیجیتال ایفا می‌کنند و در اصل استفاده از این فناوری‌ها را می‌توان جزء جدایی‌ناپذیر فرایند دیجیتالی شدن یک کسب‌وکار دانست. به همین دلیل نیز در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با مفهوم فناوری تحول آفرین آشنا کرده و در ادامه رایج‌ترین و پرکاربردترین تکنولوژی‌های تحول آفرین را به شما معرفی نماییم.