مراحل پیاده سازی اتوماسیون صنعتی در یک شرکت

پیاده سازی اتوماسیون صنعتی در یک شرکت، به عنوان یک راهکار هوشمندانه و سودمند، باعث بهبودهای چشمگیری در عملکرد شرکت شده و مزایای مختلفی مثل کاهش هزینه‌های تولید، کاهش خطاها، افزایش ایمنی و بهره‌وری بیشتر را به همراه خواهد داشت. با استفاده از اتوماسیون صنعتی، شرکت‌ها می‌توانند به راحتی به یک بستر قابل اطمینان برای تولید بهینه و سازگار با استانداردها دست پیدا کرد. این رویکرد به شرکت‌ها این امکان را می‌دهد تا بتوانند با خیالی آسوده به چالش‌های روزمره کسب‌‎وکار خود پاسخ دهند و به‌طور مداوم بهبودهای لازم را در فرایندها ایجاد نمایند. اما لازم است که این موضوع توجه داشت که پیاده‌سازی اتوماسیون صنعتی در یک کسب‌وکار نیازمند هماهنگی و همکاری میان تیم‌های مختلف شرکت و توجه به جزئیات است و تا زمانی که افراد با یک برنامه‌ریزی مناسب و هدفمند پا در مسیر نگذارند، به موفقیتی در این زمینه دست پیدا نمی‌کنند. در همین راستا تصمیم گرفتیم در این مقاله از ایریسا مگ مراحل پیاده سازی اتوماسیون صنعتی در یک کسب‌وکار را به شما آموزش دهیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

1. تحلیل و بررسی نیازها

هنگام شروع یک پروژه اتوماسیون صنعتی، شما باید تعیین کنید که می‌خواهید در انتها به چه هدفی دست پیدا کنید. در این مرحله شما باید نیازها و الزامات شرکت را تعیین کنید و به‌صورت واضح مشخص کنید که چرا تصمیم به پیاده سازی اتوماسیون صنعتی در کسب‌وکار خود دارید و قصد دارید به چه نتایجی در این زمینه دست پیدا کنید؟ در مرحله اول تیم‌های مختلف فعال در یک کسب‌وکار مانند مهندسان، کارشناسان صنعتی و مدیران شرکت باید گرد هم آمده و نیازها و اهداف را مشخص کنید.

تحلیل و بررسی نیازهای اتوماسیون صنعتی

2. ارزیابی فرایندهای موجود

بعد از تعریف اهداف، ارزیابی فرایندهای موجود در کسب‌وکار از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در واقع در این مرحله شما باید نقاط قوت و ضعف فرایندهای جاری کسب‌وکارتان را مشخص نمایید و سپس باتوجه‌به این ارزیابی تعیین کنید که در چه بخش‌هایی ممکن است به پیاده سازی اتوماسیونه صنعتی در کسب‌وکارتان بپردازید.

3. تعیین تیم و بودجه

اکنون زمان آن می‌رسد تا بودجه‌ای که می‌خواهید به تیم خود اختصاص دهید را مشخص نمایید. چراکه اگر به بحث بودجه توجه لازم را نداشته باشید، ممکن است در میانه کار با مشکل مواجه شده و شکست بخورید. همچنین لازم است در همین مرحله مشخص کنید که به چه نیروهایی نیاز دارید. شما باید نفرات تیم خود را انتخاب کرده و مشخص کنید که چه کسانی قرار است در پیاده سازی این پروژه به شما کمک کنند.

بیشتر بخوانید: اتوماسیون صنعتی چیست؟

4. تدوین برنامه اجرایی و طراحی سیستم

اکنون که تمامی پیش‌نیازهای مربوط به پیاده سازی اتوماسیون صنعتی در کسب‌وکارتان با موفقیت آماده شد، زمان آن می‌رسد تا یک طراحی کلی از سیستم اتوماسیون صنعتی انجام شود. در این مرحله، باید با در نظر گرفتن تمامی موارد و نیازهایی که تعریف شده است، معماری سیستم، تجهیزات، مورد نیاز و نحوه ارتباط بین اجزا تعیین شود.

انتخاب تجهیزات و سخت‌افزار برای اتوماسیون صنعتی

5. انتخاب تجهیزات و سخت‌افزار

در گام بعدی از پیاده سازی اتوماسیون صنعتی در یک کسب‌وکار باید روی آماده‌سازی تجهیزات تمرکز کنیم. آماده‌سازی یک زیرساخت فیزیکی مناسب یک اصل ضروری و تعیین‌کننده در بحث اتوماسیون صنعتی است. تجهیزات و سخت‌افزارهای موردنیاز باید براساس طراحی سیستم و تصمیم‌گیری‌هایی که در مراحل قبلی صورت گرفته است، انجام شود. به طور معمول تجهیزات اولیه موردنیاز برای پیاده سازی اتوماسیون صنعتی در کسب‌وکارهای مختلف شامل رله‌ها، PLCها، سنسورها، ماژول‌ها و تجهیزات مرتبط دیگر است.

6. نصب و راه‌اندازی

حال که زیرساخت فیزیکی موردنیاز نیز آماده شده است، زمان آن می‌رسد تا تجهیزات و سیستم‌های اتوماسیون صنعتی تهیه شده، نصب و راه‌اندازی شوند. در این مرحله تمامی تجهیزات سخت افزاری باید مطابق با معماری سیستم در جایگاه خود قرار بگیرند و سپس نرم افزارهای موردنیاز نیز پیاده‌سازی شده و برنامه‌نویسی‌های لازم برای اجرای برنامه‌ها و برقراری اتصال میان شبکه‌ها و دستگاه‌ها صورت پذیرد.

بیشتر بخوانید: معرفی نوآوری های اخیر در اتوماسیون صنعتی

7. آزمایش و ارزیابی

پس از نصب و پیاده سازی اولیه اتوماسیون صنعتی در بخش‌های مدنظر یک کسب‌وکار، زمان آن می‌رسد تا عملکرد سیستم‌ها آزمایش شده و مورد ارزیابی قرار بگیرند. در این مرحله شما باید مطمئن شوید که همه‌چیز به درستی کار می‌کند و اتوماسیون صنعتی که پیاده سازی شده است، عملکرد اثربخشی را دارد.

8. آموزش و آگاهی‌بخشی

موضوعی که باید در هنگام پیاده سازی اتوماسیون صنعتی در یک کسب‌وکار به آن توجه ویژه داشت، آموزش و آگاهی‌بخشی کارکنان شرکت است. چراکه این کارکنان شرکت هستند که در نهایت باید از این سیستم جدید استفاده کنند و اگر افراد به درستی برای استفاده از اتوماسیون صنعتی راه‌اندازی شده آماده نشده باشند، عملاً پروژه شما با شکست روبه‌رو خواهد شد. آموزشی که ارائه می‌شود، به طور معمول باید شامل آموزش کاربری، رفتارهای ایمنی و دستورالعمل‌های اجرایی باشد.

نگهداری و پشتیبانی از اتوماسیون صنعتی

9. اجرا و بهره‌برداری

حال که کارکنان به درستی آموزش‌های لازم را دیده‌اند، زمان بهره‌برداری کامل از سیستم اتوماسیون صنعتی پیاده سازی شده فرا می‌رسد. در این مرحله کارکنان می‌توانند به‌طور مستقیم از اتوماسیون صنعتی راه‌اندازی شده در بخش خود استفاده کرده و با استفاده از آن، فعالیت‌های مختلف در شرکت را انجام می‌دهند.

10. نگهداری و پشتیبانی

نکته قابل توجه در بحث پیاده سازی اتوماسیون صنعتی در یک کسب‌وکار که معمولاً هم توسط کارفرمایان نادیده گرفته می‌شود، بحث نگهداری و پشتیبانی است. هر سیستمی پس از اجرا، نیازمند نگهداری و پشتیبانی است و این امر کاملاً اجتناب ناپذیر است. در این مرحله ممکن است باتوجه‌به نیازهای سیستم لازم باشد که بخشی از آن تعمیر شود. همچنین به‌روزرسانی نرم‌افزار، مانیتورینگ عملکرد سیستم و جلوگیری از بروز خطاهای احتمالی نیز بخش دیگری از اقدامات لازم در مرحله نگهداری و پشتیبانی است.

11. بهبود مداوم

در آخر لازم است به خاطر داشته باشید که نیازهای صنایع به‌طور مداوم دستخوش تغییرات می‌شود و به همین دلیل نیز تکنولوژی‌ها که در صنایع به کار برده می‌شوند نیز نیاز دارند به مرور زمان تغییر کنند. در نتیجه، اتوماسیون صنعتی که در یک کسب‌وکار پیاده سازی شده است نیز از این قاعده مستثنی نیست و پروژه‌ی اتوماسیون صنعتی نیز باید به‌صورت مداوم بهبود یافته و با نیازها و فناوری‌های جدید همگام شود.

پیاده‌ سازی اتوماسیون صنعتی در یک شرکت به عنوان یک پروژه‌ی مهم و گسترده که نیازمند مدیریت مناسب است، می‌تواند وضعیت یک کسب‌وکار را به طور کامل تحت تاثیر قرار دهد. در واقع امروزه و با پیشرفت تکنولوژی پیاده سازی اتوماسیون صنعتی برای تمامی کسب‌وکارها به یک الزام تبدیل شده است و کسب‌وکارهایی می‌توانند در صنایع موفق باشند که بتوانند از اتوماسیون صنعتی به‌عنوان یک مزیت رقابتی استفاده کنند. در این مقاله تلاش کردیم مراحلی که باید برای پیاده سازی اتوماسیون صنعتی در کسب‌وکار خود دنبال کنید را معرفی کرده و توضیحات مربوط به آن به شما ارائه دهیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.