معرفی نوآوری های اخیر در اتوماسیون صنعتی

امروزه و با پیشرفت سریع تکنولوژی، اتوماسیون صنعتی به بخش جدایی ناپذیر فرایندهای تولید تبدیل شده است. اما موضوعی که باید به آن توجه داشت این است که نوآوری در اتوماسیون صنعتی یک اصل ضروری و یک مزیت رقابتی بسیار مهم است. این کار باعث می‌شود تا تولیدکنندگان بتوانند خودشان را با شرایط متغیر بازار سازگار کرده و با کاهش هزینه‌ها و افزایش کیفیت همچنان در صحنه رقابت باقی بمانند. باتوجه‌به اهمیت بالای نوآوری در اتوماسیون صنعتی تصمیم کرفتیم در این مقاله از ایریسا مگ برخی از مهم‌ترین نوآوری‌های اخیر در تکنولوژی اتوماسیون صنعتی را به شما معرفی کنیم تا به شناخت بیشتری در این زمینه دست پیدا کنید. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

در این مقاله به بررسی موضوعات زیر می‌پردازیم:

منظور از نوآوری در اتوماسیون صنعتی چیست؟

اتوماسیون صنعتی به استفاده از فناوری و سیستم‌های کنترلی برای خودکارسازی فرایندهای تولید اشاره دارد. در اتوماسیون صنعتی از ماشین‌آلات، ربات‌ها، حسگرها و نرم‌افزارهای مختلف برای کنترل و نظارت روی جنبه‌های مختلف فرایند تولید استفاده می‌شود. تمامی فرایندهای اتوماسیون صنعتی به دلیل تلاش برای بهبود کارایی، بهره‌وری و ایمنی کار و همچنین کاهش هزینه‌ها و خطاهای احتمالی دنبال می‌شوند. در سال های اخیر، نوآوری های قابل توجهی در اتوماسیون صنعتی از جمله استفاده از هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و اینترنت اشیا صورت گرفته است. این فناوری‌ها امکان ایجاد سیستم‌های هوشمندتر و انعطاف‌پذیرتر را فراهم کرده‌اند که می‌توانند به‌راحتی و به‌سرعت با تغییر نیازمندی‌های تولید سازگار شوند.

منظور از نوآوری در اتوماسیون صنعتی چیست؟

لیست نوآوری‌های اخیر اتوماسیون صنعتی

در حال حاضر از تکنولوژی‌های مختلفی در اتوماسیون صنعتی استفاده می‌شود که هر یک از آنها نیز ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارند. اما برخی از این تکنولوژی‌ها توانسته‌اند با عملکرد خوب خود باعث تحول در صنایع مختلف به ویژه صنعت تولید شوند. در ادامه به معرفی برخی از مهم‌ترین نوآوری‌های اخیر در اتوماسیون صنعتی می‌پردازیم.

بیشتر بخوانید: لیست 10 شرکت برتر در زمینه اتوماسیون صنعتی

1. کوبات ها (Cobot)

اولین و یکی از مهم‌ترین نوآوری‌های صورت گرفته در تکنولوژی اتوماسیون صنعتی، ربات‌های مشارکتی هستند. ربات‌های مشارکتی که معمولاً با نام کوبات شناخته می‌شوند، ربات‌هایی هستند که برای کار در کنار انسان‌ها در یک فضای کاری مشترک طراحی شده‌اند. در واقع برخلاف ربات‌های سنتی که برای حفاظت از کارکنان در پشت یکسری موانع ایمنی مشخص قرار می‌گیرند، ربات‌های مشارکتی به شکلی طراحی شده‌اند که می‌توانند بدون اینکه ایمنی افراد را تحت تاثیر قرار بدهند، در کار آنها قرار بگیرند. در همین اساس معمولاً از کوبات ها در خطوط تولید استفاده می‌شود تا بتوانند کارهای تکراری یا خطرناک را باید توسط انسان‌ها انجام شود را به‌صورت مستقیم انجام دهند. در نهایت می‌توان گفت که کوبات ها برای تقویت تعامل میان انسان‌ها و ربات‌ها، افزایش بهره‌وری و ایجاد یک محیط کار ایمن‌تر و کارآمدتر ساخته شده‌اند.

2. هوش مصنوعی (Artificial Intelligence)

یکی دیگر از نوآوری های مهم در تکنولوژی اتوماسیون صنعتی، استفاده از هوش مصنوعی و الگوریتم‌های یادگیری ماشینی جهت بهینه‌سازی فرایندهای تولید است. الگوریتم‌های هوش مصنوعی با جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل حجم وسیعی از داده‌های تولید شده توسط ماشین‌ها و حسگرها، می‌توانند الگوها و ناهنجاری‌ها در فرایندهای تولید را شناسایی کرده و بدین ترتیب تولیدکنندگان را قادر سازد تا تصمیمات آگاهانه‌تری را اتحاذ کرده و فرایند تولید را بهینه کنند. در حال حاضر از هوش مصنوعی در زمینه‌های مختلفی از جمله خطوط تولید، آموزش، حمل‌ونقل و… استفاده می‌شود.

انواع مختلف نوآوری در اتوماسیون صنعتی

3. پرینتر 3 بعدی (3D Printer)

استفاده از پرینتر 3 بعدی در خطوط تولید یکی دیگر از نوآوری های اخیر در اتوماسیون صنعتی است. پرینتر 3 بعدی یک نوع تکنولوژی ساخت است که امکان ساخت شیاء سه بعدی را با استفاده از چاپ لایه‌های متوالی مواد روی هم را فراهم می‌کند. در اصل پرینتر 3 بعدی کمک می‌کنند تا تولیدکنندگان بتوانند قطعات سخت و پیچیده را با دقت بالایی تولید کنند. این کار هم باعث کاهش هزینه‌های تولید شده و هم کیفیت تولید را به شکل قابل توجهی بهبود می‌بخشد.

4. اینترنت اشیا (Internet of Things)

اینترنت اشیاء نیز همانند دیگر نوآوری های نامبرده توانسته است تکنولوژی اتوماسیون صنعتی را متحول کرده و این امکان را برای تولیدکنندگان فراهم کند تا بتوانند از راه دور به ماشین‌ها و سیستم‌ها متصل شده و روی عملکرد آنها نظارت داشته باشند. در واقع حسگرها و دستگاه‌های اینترنت اشیاء می‌توانند داده را از ماشین‌ها جمع‌آوری کرده و به یک سیستم متمرکز منتقل کنند تا این اطلاعات تجزیه و تحلیل شده و به بهینه‌سازی هرچه بهتر فرایندهای در جریان کمک کند.

بیشتر بخوانید: اتوماسیون صنعتی چیست؟

5. رباتیک (Robotics)

در نهایت نوبت به معرفی رباتیک‌ها به عنوان یکی دیگر از نوآوری های اخیر در تکنولوژی اتوماسیون صنعتی می‌رسد. استفاده از رباتیک در اتوماسیون صنعتی، شرایطی را برای تولیدکنندگان فراهم می‌کند تا بتوانند کل فرایندهای تولید را خودکار کنند. در چنین شرایطی تمامی فرایند تولید از جابه‌جایی مواد، مونتاژ و بسته‌بندی یا کنترل کیفیت و نظارت توسط ربات‌های موجود به‌صورت خودکار دنبال می‌شوند. این کار باعث کاهش هزینه‌های لازم برای به‌کارگیری نیروی کار، بهبود کیفیت محصول و افزایش کارایی خطوط تولید می‌شود.

به جرات می‌توان نوآوری های اخیر در تکنولوژی اتوماسیون صنعتی باعث تغییر و تحولات گسترده در خطوط تولید صنایع مختلف شده و فرایندهای تولید را سریع‌تر، کارآمدتر و ایمن‌تر کرده است. هر یک از این نوآوری ها ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارند و تولیدکنندگان را قادر می‌سازند تا بتوانند در هزینه‌ها صرفه‌جویی کرده و کیفیت تولیدات خود را نیز بهبود ببخشند. در این مقاله تلاش کردیم تا برخی از اصلی‌ترین نوآوری های اخیر در تکنولوژی اتوماسیون صنعتی را معرفی کنیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.