فرایند بازیافت فولاد چگونه است؟

فولاد یکی از پرکاربردترین فلزات در جهان است و تقریباً در هر چیزی که شما در اطراف خود می‌بینید مقادیر مشخصی از فولاد به کار برده شده است. در واقع فولاد باعث رشد و پیشرفت تکنولوژی در عصر صنعتی شده است و امروزه نیز بیش از هر زمان دیگری شاهد استفاده از فولاد در تولیدات مختلف هستیم. یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد فولاد این است که این فلز را می‌توان همانند اکثر فلزات موجود در سطح جهان به‌راحتی و بدون هیچگونه آسیب یا تخریبی، آن را بازیافت کرد و همین موضوع باعث شده است که فولاد در صدر فهرست مواد بازیافتی در جهان قرار گرفته است. باتوجه‌به اهمیت بالای بازیافت فولاد برای صنایع، در این مقاله از ایریسا مگ تصمیم گرفتیم مفهوم بازیافت پسماند فولاد را تعریف کرده و در ادامه به بررسی فرایند بازیافت فولاد بپردازیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

در این مقاله به بررسی موضوعات زیر می‌پردازیم:

منظور از بازیافت فولاد چیست؟

فولاد یکی از شناخته شده‌ترین و محبوب‌ترین آلیاژ آهن است که از ترکیب آهن با ترکیبات دیگری از جمله کربن تشکیل شده است. ویژگی منحصر به فرد فولاد این است که فولاد قابل بازیافت‌ترین فلز در جهان است و صنایع می‌توانند بدون از دست دادن خواص اصلی این فلز و بدون اینکه اثرات سویی روی محیط زیست داشته باشد، فرایند بازیافت فولاد را دنبال کنند. موضوع قابل توجه این است که بازیافت فولاد برای صنایع یکی از ضروریات اصلی برای صنایع است و باعث کاهش قابل توجه مصرف انرژی، هزینه و زمان در زمینه تولید فولاد می‌شود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید، اگر قوطی‌های فولادی بازیافت شده در یک سال را روی هم بچینید، بیش از 3 بار به ماه رسیده و برمی‌گردند.
البته نکته‌ای که قبل از آشنایی با فرایند بازیافت فولاد باید به آن توجه داشته باشید این است که همه اشکال فولاد قابل بازیافت است و شما به دسته‌بندی خاصی به‌عنوان منبع ضایعات فولاد محدود نیستید. در نتیجه شما می‌توانید از ضایعات خانگی، ضایعات صنعتی و فولاد قراضه برای شروع فرایند بازیافت فولاد استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: فولاد چگونه ساخته می‌شود؟

بازیافت پسماند فولاد در 5 مرحله

بازیافت فلزات مختلف از جمله فولاد که فلز مدنظر در این مقاله است، از چرخه بازیافت پیروی می‌کند. یعنی یک محصول جهت رفع یک نیاز مشخص مصرف‌کننده از فولاد تولید می‌شود و سپس همان محصول وارد چرخه بازیافت شده و به یک محصول جدید برای مصرف‌کننده دیگری تبدیل می‌شود. برای این منظور فولاد باید 7 مرحله اصلی را پشت سر بگذارد.

منظور از بازیافت فولاد چیست؟

1. جمع‌آوری ضایعات فولاد

فرایند بازیافت فولاد با جمع‌آوری ضایعات شروع می‌شود. در این مرحله شما باید فولادهای قراضه و ضایعات آن را شناسایی کرده و جمع‌آوری نمایید. این ضایعات می‌توانند از خانه و محل زندگی ما جمع‌آوری شده یا اینکه پسماندهای فولادهای تولیدی در کارخانه‌های تولید فولاد باشند. ضایعات جمع‌آوری شده در ادامه به کارخانه تولید و بازیافت فولاد انتقال داده می‌شود و وارد فاز بعدی فرایند بازیافت فولاد خواهیم شد.

2. مرتب‌سازی

زمانی که ضایعات فولاد برای بازیافت به شکل مناسبی جمع‌آوری شد، زمان آن می‌رسد تا فرایند مرتب‌سازی شروع شود. در این مرحله لازم است فلزات به شکلی دقیق از سایر مواد موجود جدا شوند. عموماً برای این منظور از آهنربا استفاده می‌شود. این کار باعث می‌شود تا کیفیت فولاد تولیدی بعد از بازیافت تضمین شود.

بیشتر بخوانید: تفاوت آهن و فولاد چیست؟

معرفی انواع مختلف محصولات فولادی

3. پردازش کردن

اکنون زمان پرداش ضایعات فولاد می‌رسد. در طول این مرحله از بازیافت فولاد در ابتدا ضایعات تا جای ممکن فشرده می‌شوند تا فضای کمتری را اشغال کنند و سپس با ماشین‌آلات هیدرولیک به قطعات کوچک‌تری تقسیم می‌شوند. هرچقدر که ضایعات فولاد به قطعات کوچک‌تری تقسیم شوند، فرایند ذوب به شکل بهتری دنبال می‌شود. به همین دلیل لازم است که این مرحله با دقت بالایی دنبال شود.

4. ذوب شدن

اکنون زمان استفاده از کوره‌های ریخته گری فرا می‌رسد. در این مرحله از فرایند بازیافت فولاد، ضایعات وارد کوره مخصوص شده و سپس با روش مرتبط با همان نوع کوره، گرما را دریافت کرده و ذوب می‌شود. توجه داشته باشید که اندازه قطعات فولاد وارد شده در کوره و نوع آن به‌صورت مستقیم روی مدت زمان ذوب شدن آن تاثیر می‌گذارد.

بازیافت پسماند فولاد در 5 مرحله

5. تصفیه کردن

برای اطمینان از کیفیت فولاد بازیافتی لازم است فولاد از هرگونه آلودگی احتمالی تمیز شود. در همین راستا در این مرحله از فرایند بازیافت فولاد باید از روش‌های مختلف تصفیه مثل استفاده از روش تصفیه الکترولیز استفاده کرد و ناخالصی‌های احتمالی را جدا کرد. بدین ترتیب شما یک فولاد ذوب شده خالص را خواهید داشت.

6. مستحکم‌سازی

آخرین فرایندی که در کارخانه تولید فولاد و قبل از ارسال فولاد بازیافت شده به خارج از کارخانه باید دنبال شود، فرایند مستحکم‌سازی است. در این مرحله از فرایند بازیافت فولاد شما باید ترکیبات لازم را به فولاد ذوب شده اضافه کنید تا خواص مورد نظرتان ایجاد شود. سپس فلز ذوب شده موجود را مطابق با ساختار مدنظر خود برش داده و در نهایت به مخفظه‌های مربوطه انتقال داده و آن را خنک کنید.

فرایند بازیافت فولاد

7. تحویل دادن

در آخرین مرحله از فرایند بازیافت فولاد شما می‌توانید فولاد خالص و جامد را برای استفاده به کارخانه‌های تولیدی مدنظر ارسال نمایید تا با استفاده از آنها محصولات جدیدی فولادی تولید شود. به خاطر داشته باشید که کیفیت فولاد تولید شده از طریق بازیافت با فولادی که مستقیماً از طریق ذوب آهن در کارخانه تولید می‌شود، هیچ تفاوتی ندارد و محصولاتی که با استفاده از فولاد بازیافت شده تولید می‌شوند نیز از کیفیت مطلوب همیشگی برخوردار خواهند بود.

پاسخ به برخی از سوالات رایج شما درباره بازیافت فولاد

  • چرا بازیافت فولاد مهم است؟
    بازیافت فولاد از دو منظر مهم اهمیت دارد. اول اینکه در مصرف منابع طبیعی صرفه‌جویی می‌کند و منجر به کاهش استخراج مواد اولیه می‌شود. دوم اینکه منجر به کاهش زباله‌های صنعتی و محیطی می‌شود.
  • آیا بازیافت فولاد باعث کاهش کیفیت آن می‌شود؟
    خیر. بازیافت فولاد باعث کاهش کیفیت آن نمی‌شود. فولادهای بازیافتی می‌توانند به‌طور مشابه یا حتی بهتر از فولادهای جدید باشند. این امر به میزان دقت در فرایند بازیافت و مشخصات فولاد مورد استفاده بستگی دارد.
  • بازیافت فولاد چه فوایدی دارد؟
    فواید اصلی بازیافت فولاد شامل کاهش مصرف انرژی، کاهش آلودگی محیط‌زیست، صرفه‌جویی در مصرف منابع طبیعی و کاهش میزان زباله‌های جامد است.
  • آیا فرایند بازیافت فولاد هزینه‌بر است؟
    شاید شروع فرایند بازیافت فولاد در ابتدا نیازمند هزینه باشد، اما در بلندمدت، این فرایند به توازن اقتصادی و محیطی کمک می‌کند. از طرفی، با افزایش ارزش فلز بازیافتی، هزینه‌های مربوط به فرایند بازیافت را تا حد زیادی جبران می‌کند.
  • چه کشورهایی در زمینه بازیافت فولاد پیشرو هستند؟
    بسیاری از کشورها، از جمله ژاپن، آلمان، کره جنوبی، چین و ایالات متحده، در زمینه بازیافت فولاد پیشرو هستند و سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی در این زمینه انجام داده‌اند.

فرایند بازیافت فولاد یک فرایند همیشگی و پرتکرار است. در واقع با توجه‌به اینکه فولاد به هیچ عنوان بعد از بازیافت خواص و ویژگی‌های اولیه خود را از دست نمی‌دهد، اکثر صنعتگران و تولیدکنندگان تمایل دارند به جای تولید مستقیم فولاد از آهن، فرایند بازیافت پسماند یا ضایعات فولاد را دنبال کنند و با این کار در مصرف هزینه، انرژی و زمان صرفه‌جویی کنند. ما نیز تلاش کردیم در این مقاله یک تصویر روشن از فرایند بازیافت فولاد و مسیری که باید برای این منظور دنبال کنید به شما ارائه دهیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.