آشنایی با سیستم مدیریت ارتباط با تامین کنندگان (SRM)

سیستم مدیریت ارتباط با تامین کنندگان یا همان SRM یک ابتکار تجاری است که شرکت‌های زیادی در سرتاسر جهان در راستای ایجاد روابط سودمند متقابل با تامین کنندگان از آن بهره می‌برند. چراکه در دنیای رقابتی و پویا امروز، بهبود زنجیره تأمین و عملکرد شرکت‌ها از اهمیت بسیاری برخوردار است و به طور قطع سیستم مدیریت ارتباط با تامین کنندگان یکی از ابزارهای کلیدی برای ایجاد تحول در این زمینه است که به شرکت‌ها این امکان را می‌دهد تا به شکل استراتژیک با تامین کنندگان خود همکاری کرده و روابطی مثبت و مؤثری را ایجاد کنند. در این مقاله از ایریسا مگ تصمیم داریم سیستم مدیریت ارتباط با تامین کنندگان را تعریف کرده و نقش SRM در بهبود زنجیره تامین و عملکرد شرکت‌ها را مورد بررسی قرار دهیم. در ادامه نیز عناصر اصلی تشکیل‌دهنده یک SRM را معرفی خواهیم کرد. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

در این مقاله به بررسی موضوعات زیر می‌پردازیم:

سیستم مدیریت ارتباط با تامین کنندگان چیست؟

سیستم مدیریت ارتباط با تامین کنندگان که معادل عبارت انگلیسی Supplier Relationship Management بوده و به طور معمول نیز با عنوان SRM نیز شناخته می‌شود، یک رویکرد استراتژیک برای مدیریت کار با فروشندگانی است که مواد اولیه، کالاها یا خدمات خود را به یک تولیدکننده عرضه می‌کنند. در واقع این سیستم به کاربران تولیدکننده خود این امکان را می‌دهد تا بتوانند از طریق این بستر با تامین کنندگان در ارتباط بوده و از این ارتباط در راستای بهبود عملکرد کلی خودشان و مشخصاً عملکردشان در حوزه زنجیره تامین را بهبود ببخشند.

چرا که این فرصت به تولیدکنندگان داده می‌شود تا بتوانند به لیست تمامی تامین کنندگان مواد اولیه، محصولات یا خدمات مورد نیاز کسب و کارشان دست پیدا کرده و بعد از بررسی شرایط آنها تصمیم بگیرند که کدام یک از تامین کنندگان از نظر عملکرد و همچنین تداوم همکاری می‌توانند گزینه مناسب‌تری باشند.

سیستم مدیریت ارتباط با تامین کنندگان چیست؟

نقش srm در بهبود زنجیره تأمین و عملکرد شرکت‌ها

زنجیره تأمین، یکی از عوامل کلیدی موفقیت شرکت‌ها در دنیای تجارت رقابتی امروزی است. بهینه‌سازی این زنجیره به منظور کاهش هزینه‌ها، افزایش کیفیت محصولات و خدمات و افزایش سودآوری از اهمیت بسیاری برخوردار است. یکی از ابزارهای کلیدی برای بهبود زنجیره تأمین و عملکرد شرکت‌ها، سیستم ارتباط با تامین کنندگان است. برخی از مهم‌ترین نقش‌های SRM در بهبود زنجیره تأمین و عملکرد شرکت‌ها عبارت‌اند از:

بهبود روابط با تامین کنندگان

یکی از نقش‌های اصلی SRM ایجاد بستری مناسب برای بهبود روابط با تامین کنندگان است. با برقراری ارتباط‌های موثر با تامین کنندگان، شرکت‌ها می‌توانند اطمینان حاصل کنند که تامین کنندگان از نیازها و انتظارات آنها آگاه هستند. این ارتباطات به شرکت‌ها این امکان را می‌دهد تا به تامین کنندگان خود فرصت دهند که پیشنهادات نوآورانه داشته باشند و بهبود‌هایی در فرایندهای تولید و تأمین ارائه دهند.

بیشتر بخوانید: هر آنچه که باید درباره بانکداری دیجیتال بدانید

ارزیابی و بهبود عملکرد تامین کنندگان

SRM ابزارهایی برای ارزیابی عملکرد تامین کنندگان ارائه می‌دهد. با مشاهده و اندازه‌گیری عوامل مهم مانند کیفیت، تحویل به موقع، قیمت و سایر شاخص‌ها، شرکت‌ها می‌توانند تامین کنندگان خود را ارزیابی کرده و بهبودهای لازم را تعیین کنند. این فرایند تامین کنندگان را تشویق می‌کند تا عملکرد خود را بهبود ببخشند و در نقطه مقابل نیز به شرکت‌ها این امکان را می‌دهد تا با تامین کنندگانی که عملکرد بهتری را دارند، روابط استراتژیک برقرار کنند.

مدیریت ریسک‌ها

SRM به شرکت‌ها کمک می‌کند تا ریسک‌های مرتبط با تأمین کنندگان را بهبود بخشند. با ارزیابی ریسک‌های مختلف مانند تأمین ناپایدار یا مشکلات کیفیتی در مرحله‌های ابتدایی، شرکت‌ها می‌توانند تدابیر مناسبی را اتخاذ کنند و تأمین زنجیره پایداری را داشته باشند.

نقش srm در بهبود زنجیره تأمین و عملکرد شرکت‌ها

بهینه‌سازی هزینه‌ها

سیستم مدیریت ارتباط با تامین کنندگان به شرکت‌ها این امکان را می‌دهد تا از طریق مذاکرات موثرتر، بهینه‌سازی فرایند تحویل و مدیریت موجودی، هزینه‌های تامین کنندگان را به حداقل برسانند. این امر به شرکت‌ها کمک می‌کند تا سودآوری خود را بهبود بخشیده و رقابت‌پذیری بهتری را داشته باشند.

نوآوری مشترک

سیستم مدیریت ارتباط با تامین کنندگان شرایطی را برای شرکت‌ها فراهم می‌کند تا بتوانند با تامین کنندگان خود در پروژه‌های نوآورانه همکاری کنند و محصولات و خدمات جدیدی را توسعه دهند. این نوآوری‌های مشترک می‌توانند به رشد و توسعه شرکت‌ها کمک کنند.

بیشتر بخوانید: امنیت سایبری چیست و انواع مختلف آن کدامند؟

عناصر اصلی تشکیل‌دهنده سیستم مدیریت ارتباط با تامین کنندگان

سیستم مدیریت ارتباط با تامین کنندگان از عناصر مختلفی تشکیل شده است که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت:

1. انتخاب

انتخاب تامین کنندگان مناسب براساس نیازها و استراتژی‌های شرکت.

2. ارزیابی عملکرد

ارزیابی روزانه یا دوره‌ای عملکرد تامین کنندگان بر اساس شاخص‌های کلان مانند کیفیت، قیمت، تحویل به موقع و نحوه همکاری.

عناصر اصلی تشکیل‌دهنده سیستم مدیریت ارتباط با تامین کنندگان

3. توسعه روابط

ایجاد و توسعه روابط مثبت و مؤثر با تامین کنندگان به منظور افزایش همکاری و ایجاد فرصت‌های مشترک.

4. مدیریت ریسک

تحلیل و مدیریت ریسک‌های مرتبط با تامین کنندگان به منظور حفظ پایداری زنجیره تأمین.

5. بهینه‌سازی هزینه‌ها

کاهش هزینه‌های مرتبط با تامین کنندگان از طریق داشتن مذاکرات قیمتی، بهینه‌سازی فرایند تحویل و مدیریت موجودی.

6. نوآوری مشترک

تشویق به همکاری در پروژه‌های نوآورانه و توسعه مشترک محصولات و خدمات جدید.

پاسخ به برخی از سوالات رایج شما درباره سیستم مدیریت ارتباط با تامین کنندگان

  • چه نوع سازمان‌هایی از SRM استفاده می‌کنند؟
    هر سازمانی که با تامین کنندگان خارجی برای تامین کالا و خدمات مورد نیاز خود کار می‌کند، می‌تواند از SRM استفاده کند. SRM به طور خاص برای سازمان‌هایی که زنجیره تامین پیچیده دارند یا با ریسک‌های تامین کنندگان زیادی روبرو هستند، مفید است.
  • چه تفاوتی بین SRM و SCM وجود دارد؟
    مدیریت زنجیره تامین (SCM) به مدیریت کل زنجیره تامین، از جمله تامین مواد اولیه تا توزیع محصول نهایی به مشتری، می‌پردازد. SRM بر مدیریت و بهینه‌سازی روابط با تامین کنندگان تمرکز دارد. در واقع، SRM جزئی از SCM است.
  • چه آینده‌ای برای SRM پیش‌بینی می‌شود؟
    با پیشرفت فناوری، SRM به طور فزاینده‌ای مبتنی بر هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و بلاک چین خواهد شد. این امر به افزایش کارایی، شفافیت و انعطاف‌پذیری SRM کمک خواهد کرد.
  • چه چالش‌هایی در پیاده‌سازی SRM وجود دارد؟
    برخی از اصلی‌ترین چالش‌های پیش‌رو در زمینه پیاده‌سازی SRM عبارت‌اند از: مقاومت در برابر تغییر، هزینه‌های مربوط به پیاده‌سازی و گاهاً پیچیدگی ذاتی آن به ویژه برای شرکت‌هایی که زنجیره تامین پیچیده‌ای دارند.

سیستم مدیریت ارتباط با تامین کنندگان به شرکت‌ها کمک می‌کند تا روابط مؤثرتری با تامین کنندگان برقرار کرده، کیفیت محصولات و خدمات خود را افزایش داده و عملکرد زنجیره تأمین خود را بهبود بخشند و تمامی این موارد در نهایت قرار است به بهبود عملکرد کلی شرکت و افزایش سودآوری منجر شود. در این مقاله تلاش کردیم شما را با سیستم SRM آشنا کنیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

 

محصول سیستم ارتباط با تامین کنندگان ایریسا

یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *