فولاد گالوانیزه چیست؟

فولاد یکی از مهم‌ترین مواد اولیه در صنایع به شمار می‌رود که در انواع مختلفی تهیه و تولید می‌شود. هر یک از انواع مختلف فولاد نیز ویژگی‌های منحصر به فردی را داشته و برای اهداف مشخصی قابل استفاده هستند. در حال حاضر یکی از اصلی‌ترین انواع فولاد که در صنایع مختلف بسیار پرکاربرد است، فولاد گالوانیزه است. این نوع از فولاد به دلیل پوششی که دارد در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی بسیار مقاوم است و همین موضوع نیز باعث شده است تا صنایع مختلف به استفاده گسترده از این نوع فولاد روی بیاورند. در این مقاله از ایریسا مگ تصمیم داریم فولاد گالوانیزه را به شما معرفی کرده و ویژگی‌های انواع مختلف این نوع فولاد را مورد بررسی قرار دهیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

در این مقاله به بررسی موضوعات زیر می‌پردازیم:

منظور از فولاد گالوانیزه چیست؟

گالوانیزه کردن یک فرایند تولیدی است که طی آن فولاد یا آهن با یک پوشش از فلز روی پوشانده می‌شود. این فرایند برای اولین بار در سال 1837 در کشورهای فرانسه و انگلستان صورت گرفت. گالوانیزه کردن باعث می‌شود تا مقاوت فولاد در برابر زنگ زدگی یا خوردگی به دلیل قرار گرفتن در مجاورت عناصر خورنده مثل رطوبت یا شرایط محیطی اشباع شده، به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کند. سطح بالای مقاوت فولاد گالوانیزه سبب شده است تا این نوع از فولاد به یکی از محبوب‌ترین انواع فولاد تبدیل شده و از آن در انواع پروزه‌ها و صنایع از جمله کشاورزی، خورشیدی، خودروسازی، ساختمانی، پزشکی و… استفاده شود.

منظور از فولاد گالوانیزه چیست؟

مزایای فولاد گالوانیزه کدام‌اند؟

فرایند گالوانیزه کردن تاثیرات مثبت زیادی را روی فولاد می‌گذارد که در ادامه به بررسی برخی از آنها خواهیم پرداخت:

  • هزینه اولیه کمتر: فولاد گالوانیزه با استفاده از فلز روی ساخته می‌شود و هزینه‌ای که برای تامین ماده اولیه آن صرف می‌شود، در مقایسه با دیگر پوشش‌های محافظ بسیار کمتر است.
  • دوام بیشتر: فولاد گالوانیزه یکی از بادوام‌ترین انواع فولاد موجود در بازار است و شما می‌توانید با کمترین هزینه ممکن و بدون نیاز به گذاشتن وقت زیادی برای نگهداری و تعمیر، از این نوع از فولاد استفاده کنید.
  • مقاومت در برابر زنگ زدگی: آهن موجود در فولاد به شکل قابل توجهی مستعد خوردگی و زنگ‌زدگی هستند. اما فولاد گالوانیزه از این قاعده مستثنی است. چراکه پوشش روی موجود این فولاد از آن در برابر رطوبت و هوا محافظت می‌کند.
  • مقاومت بالاتر: فولاد گالوانیزه دارای ساختار متالورژیکی منحصر به فردی است و همین امر باعث شده است تا این پوشش از مقاوت بالایی در برابر آسیب‌های مکانیکی برخوردار باشد.
  • سهولت در پیاده‌سازی: فرایند گالوانیزه کرده فولاد بسیار آسان بوده و شما می‌توانید به‌راحتی و در عرض چند دقیقه فولاد را گالوانیزه کنید. لازم است در نظر داشته باشید که فرایند گالوانیزه کرده به شرایط آب و هوایی خاصی نیاز ندارد.
  • سهولت در ارزیابی: پوشش گالوانیزه را می‌توان به‌راحتی و با چشم بررسی کرده و از روش‌های آزمایش بسیار ساده برای بررسی ضخامت آن استفاده کرد.

مزایای فولاد گالوانیزه کدام‌اند؟

انواع مختلف فولاد گالوانیزه

به طور کلی فولاد گالوانیزه را می‌توان در 2 دسته‌بندی کلی فولاد گالوانیزه گرم و فولاد گالوانیزه سرد قرار می‌گیرند. در ادامه به بررسی دقیق هر یک از آنها خواهیم پرداخت.

1. فولاد گالوانیزه گرم

گالوانیزه گرم یکی از رایج‌ترین اشکال گالوانیزه است. این فرایند مستلزم پوشاندن یک جسم آهنی یا فولادی با غوطه‌ور کردن آن در حمام روی مذاب در دمای حدود 840 درجه فارنهایت (449 درجه سانتیگراد) است. پس از خارج شدن فولاد از حمام، پوشش روی بیرونی با اکسیژن موجود در جو واکنش داده و اکسید روی (ZnO) را تشکیل می دهد.

بیشتر بخوانید: معرفی انواع مختلف محصولات فولادی

2. فولاد گالوانیزه سرد

در گالوانیزه سرد روغن حاوی روی با استفاده از ابزارهای مختلفی مثل برس، غلتک، تفنگ اسپری و… بر سطح یک عنصر فولادی قرار می‌گیرد. گاهاً نیز از روش الکتروگالوانیزه برای اعمال این پوشش روی فولاد استفاده می‌شود. فولاد گالوانیزه سرد در مقایسه با روش قبل ضعیف‌تر بوده اما از ظاهر یکنواخت‌تری برخوردار است.

فولاد گالوانیزه یکی از پرکاربردترین فلزات است و در ساخت بسیاری از وسایل موجود در بازار مثل بدنه اتومبیل، دوچرخه، لوله‌های آب، پیچ‌ها، ابزارهای صنعتی، سیم‌ها و… از این فلز استفاده می‌شود. این فولاد از مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی و زنگ زدگی برخوردار است و یک انتخاب عالی برای ساخت آن دسته از سازه‌هایی است که نیازمند مقاومت بالا در عین حفظ زیبایی ظاهری هستند. در این مقاله تلاش کردیم فولاد گالوانیزه را معرفی کرده و مزایای به کارگیری این نوع از فولاد را با شما در میان بگذاریم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.