آشنایی با مفهوم تجارت الکترونیک و مزایای آن

در دنیای مدرن و دیجیتال، تخمین زده شده است که بیش از 2.14 میلیارد نفر در سراسر جهان ترجیح می‌‍دهند تا کالا و خدمات مورد نیازشان را به صورت آنلاین خریداری کنند. به همین خاطر، امروزه هزاران هزار کسب و کار و فروشگاه آنلاین در شبکه جهانی اینترنت در حال فعالیت هستند. به این سبک از تجارت نوین در دنیای دیجیتال، تجارت الکترونیک گفته می‎شود که به سرعت در حال فراگیر شدن است و نقش پررنگی را در اقتصاد امروز ایفا می‌کند. از این جهت قصد داریم تا در این مقاله از ایریسا مگ به بررسی مفهوم تجارت الکترونیک و مزایای آن بپردازیم.

در این مقاله عنوان های زیر را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد:

مفهوم تجارت الکترونیک

تجارت الکترونیک که معادل انگلیسی آن electronic commerce است، شامل خرید (buy)، فروش (sell)، ارائه کالا (product) و خدمات (services)، مبادله (Exchange) و اطلاعات (Information) از طریق اینترنت می‌شود. این سبک از تجارت، مبادله و زندگی در دنیای مدرن را بسیار برای مردم آسانتر کرده و از تلف شدن وقت شهروندان پیشگیری می‌کند. به بیان ساده‌تر، تجارت الکترونیک یک تجارت در فضای مجازی و در قالب الکترونیک است که امروزه به عنوان یک استراتژی گسترده توسط برخی از شرکت‌ها و کمپانی‌های معروف مورد استفاده قرار می‌گیرد و به یکی از کانال‌های توزیع تبدیل شده است.

تجارت الکترونیکی که شامل خرید و فروش محصول، بازاریابی، انبارداری، تولید، تبادل محصول، فرآیند اطلاع رسانی، سرویس دهی، حمل و نقل و پرداخت برای انواع کالاها و خدمات از طریق راهکارهای الکترونیک می‎شود را می‌توان یکی از نمونه‌های بازر انقلاب اطلاعات و ارتباطات در زندگی کنونی بشر در نظر گرفت که محدودیت‌های تجارت سنتی را کمرنگ‌تر کرده است.

مفهوم تجارت الکترونیک

تجارت الکترونیک چگونه کار می‌کند؟

وبسایت یک کسب و کار مانند ویترین یک فروشگاه دیجیتال در اینترنت ایفای نقش می‌کند و راهی برای تسهیل معامله بین خریدار و فروشنده در فضای مجازی است. در این فرآیند، صاحبین کسب و کار می‌توانند محصولات و خدمات خود را همراه با توضیحات تکمیلی و جامع در وبسایت تجاری به نمایش بگذارند. در قدم بعد، کاربران آنلاین و مشتریان با استفاده از دستگاه‌های هوشمند از فروشگاه‌های آنلاین و کانال‌های الکترونیکی بازدید کرده و محصولات مورد نیاز خود را شناسایی و خریداری می‌کنند. سپس، هزینه کالا یا خدمات از طریق یک پردازشگر پرداخت انجام می‌شود و در نهایت مبادله کالا و خدمات از طریق کانال‌های الکترونیکی صورت می‌گیرد.

در طی فرآیند ثبت سفارش و معامله، یک ارتباط میان مرورگر وب مشتری با سرور میزبان وجود دارد و داده‌های مربوطه به یک کامپیوتر مرکزی منتقل می‌شود. بعد از پرداخت هزینه، اطلاعات پرداخت و داده‌های مربوط به سفارش در سیستم تجاری مدیر ثبت می‌گردد و مدیر سفارش، داده‌های مربوط به سفارشات را به انبار ارسال کرده و در نهایت، بعد از بسته بندی و ارسال، مشتریان در کوتاه‌ترین زمان ممکن، محصول مورد خریداری شده را درب منزل تحویل می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: تفکر سیستمی چیست و چگونه می‌توان از آن در سازمان بهره برد؟

تجارت الکترونیک چه مزایایی دارد؟

تجارت الکترونیکی با فراهم سازی شرایط ایمن برای خرید و فروش کارآمد، مزایای بیشماری را برای خرده فروشان و کاربران آنلاین به همراه خواهد داشت که به شرح زیر است:

1. دسترسی به بازار جهانی

در گذشته، دسترسی افراد به یک فروشگاه تنها به صورت حضوری امکان پذیر بود. به همین خاطر، فروشگاه‌های فیزیکی با محدودیت بازاریابی و ارائه کالا و خدمات به سراسر کشور و یا حتی سایر کشورها مواجه می‌شدند. اما امروزه و به لطف تجارت الکترونیک، تمام کاربران آنلاین در سراسر جهان به کالاها و خدمات فروشگاه‌های آنلاین از طریق اینترنت و یا سایر رسانه‌های اجتماعی دسترسی خواهند داشت و دیگر زمان، موقعیت جغرافیایی و ساعات شبانه روز محدودیتی برای بازاریابی جهانی نخواهد بود.

تجارت الکترونیک چه مزایایی دارد؟

2. خرید آسان و افزایش درآمد

بدون شک، افزایش فروش یکی از اهداف کسب و کارها و تجربه کردن خرید آسان یکی از حقوق انسان‌ها در دنیای مدرن است که خوشبختانه توسط تجارت الکترونیک به این رویا جامعه عمل پوشانده شده است. در این سبک نوین از تجارت، افراد بیشتری به دلیل نبود محدودیت‌ها با فروشگاه و مجموعه‌های آنلاین آشنا خواهند شد که نتیجه آن خرید کالاهای مورد نیاز بدون صرف وقت و دسترسی به دامنه متنوعی از محصولات و خدمات خواهد بود که افزایش درآمد و سود برای صاحبین کسب و کار به همراه دارد.

3. امکان مقایسه کالاها

در خرید اینترنتی این امکان برای کاربران آنلاین وجود دارد که دو یا چند محصول را به طور همزمان با یکدیگر مقایسه کنند و براساس معیار و نیازشان، بهترین گزینه را خریداری نمایند. همچنین، بررسی نظرات سایر مشتریان به کاربران کمک می‌کند تا اطلاعات جامع‌تری نسبت به هر یک از محصولات و خدمات کسب کنند؛ لذا کسب و کارهایی که همچنان اقدام به فراهم سازی زمینه برای تجارت الکترونیک نکرده‌اند، فرصت دیده شدن محصولات و خدمات خود را از کاربران گرفته‌اند و در حال از بین بردن شانس خود برای بقاء در بازارهای پررقابت دنیای تکنولوژی و مدرن هستند.

بیشتر بخوانید: هوش سازمانی چیست و چه تاثیری روی سازمان دارد؟

نکته دیگر این است که مزایای تجارت الکترونیکی تنها به موارد فوق ختم نمی‌شود. از دیگر مزایای این سبک از تجارت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • راحتی در گسترش کسب و کار
  • افزایش در فروش
  • در دسترس بودن خدمات کسب و کار برای کاربران آنلاین به صورت 24 ساعته
  • افزایش پایگاه های عرضه و فروش کالا و خدمات
  • امکان مقایسه کالاها بدون نیاز به حضور فیزیکی
  • صرفه جویی در هزینه و زمان

ظهور اینترنت و تکنولوژِ در عصر حاضر باعث تعییر و تحول در سبک کسب و کارها شده است و تقریبا تمام کسب و کارهای کوچک و بزرگ برای پا بر جا ماندن در شرایط کنونی باید به طور فعال در حوزه آنلاین شروع به فعالیت کنند. در این راستا، تجارت الکترونیک یکی از روش‌های نوین برای رشد و دیده شدن فروشگاه‌ها در سراسر جهان است. این سبک از تجارت موجب تغییرات عمیق و اساسی در عملکرد تجارت آنلاین، مبادلات، بازاریابی و مدیریت کسب و کار شده و بستر را برای رشد سریع‌تر کسب و کار و خرید آسان‌تر مشتریان فراهم می‌سازد.

یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *