تفاوت نورد سرد و گرم چیست؟

یکی از اصلی‌ترین سوالاتی که همواره توسط افراد مختلف پرسیده می‌شود، این است که فولاد نورد سرد و فولاد نورد گرم به چه معناست و و تفاوت نورد سرد و گرم با یکدیگر چیست؟ نورد فرایند شکل دهی فلز است که در آن از یکسری غلتک برای تغییر شکل، از بین بردن یکنواختی و بهبود خواص مکانیکی مواد استفاده می‌شود. فولاد نورد شده را می‌توان در 2 نوع فولاد نورد گرم و فولاد نورد سرد طبقه بندی کرد که هر یک از آنها ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارند و سبب می‌شود از آنها برای کاربردهای منحصر فردی استفاده کرد. باتوجه‌به اینکه انتخاب فولاد نورد شده برای یک پروژه موضوعی بسیار مهم و تاثیرگذار است، لازم است به شکلی مناسب با تفاوت‌های نورد سرد و گرم آشنا شوید تا بتوانید نسبت به تاثیری که ساختار می‌تواند روی عملکرد آنها داشته باشد آگاهی پیدا کنید. در همین راستا تصمیم داریم در این مقاله از ایریسا مگ به بررسی تفاوت نورد سرد و گرم بپردازیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

در این مقاله به بررسی موضوعات زیر می‌پردازیم:

بررسی تفاوت‌های نورد گرم و نورد سرد

به‌ طور کلی می‌توان گفت که اصلی‌ترین تفاوت نورد سرد و گرم، فرایندی است که طی می‌شود. در نورد گرم فرایند موردنظر با استفاده از گرما دنبال می‌شود اما در نورد سر فرایندها در دمای اتاق یا دمای نزدیک به آن پیگیری می‌شوند. همین تفاوت نیز در ادامه منجر به شکل‌گیری تفاوت‌های بیشتر و تعیین‌کننده خواهد شد. در ادامه به بررسی دقیق‌تر این تفاوت‌ها و ویژگی‌ها و مزایای منحصر به فرد فولاد نورد گرم و فولاد نورد سرد می‌پردازیم تا بتوانید با شناخت بهتری مناسب‌ترین روش را برای آماده‌سازی فولاد موردنظر خود دنبال نمایید.

بررسی تفاوت‌های نورد گرم و نورد سرد

فولاد نورد گرم چیست؟

فولاد نورد گرم، فولادی است که فرایند نورد را در دمایی بالاتر از دمای تبلور مجدد خود (معمولاً دمای 1600 به بالا) پشت سر می‌گذارد. در این شرایط فولاد فرآوری شده از قابلیت شکل پذیری بسیار بالایی برخوردار است و به همین دلیل نیز کار با آن در عملیات پردازش بعدی آسان‌تر خواهد بود. فرایند تولید فولاد نورد گرم با یک اسلب یا دال بزرگ و مستطیلی از فلز که به آن بیلت (نوعی شمش فولادی) گفته می‌شود، آغاز خواهد شد. در ابتدا، بیلت گرم می‌شود و به صورت یک نورد بزرگ فشرده می‌شود. سپس در حالی که هنوز گرم است، از میان یکسری غلتک چرخان عبور می‌کند تا به ابعاد مورد نظر برسد. در ادامه فولاد نورد شده به دور نوردهای کلاف پیچیده می‌شود و جهت خنک شدن در همان حالت باقی می‌ماند. در صورت نیاز به تبدیل فولاد نورد گرم به اشکال دیگر لازم است مواد فرآوری شده به ابعاد مشخصی بریده شده و سپس بسته‌بندی شود. لازم به ذکر است که معمولاً فولاد نورد گرم زمانی که ضرورتی برای تولید فولاد با شکل و تلرانس دقیق نباشد، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: انواع فولاد کدام‌اند و چه تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند؟

ویژگی‌‌های فولاد نورد گرم

فولاد نورد گرم در دمای بالا آماده‌سازی می‌شود و به همین دلیل انعطاف‌پذیر بوده و راحت‌تر می‌توان آن را به اشکال مختلف درآورد. همچنین به دلیل فرایند خنک شدن تدریجی فولاد، از تنش داخلی کمتری برخوردار بوده و راحت‌تر می‌تواند ساختار خود را به حالت عادی دربیاورد. لبه‌ها و گوشه‌های آن به دلیل پردازش سریع کمی گرد است. نکته قابل توجه دیگر این است که معمولاً فولاد نورد گرم دارای تاب برداشتن یا پیچیدگی جزئی است که این موضوع به دلیل پردازش کمتری است که روی آن رخ می‌دهد.

مزایای استفاده از فولاد نورد گرم

فولاد نورد گرم به دلیل اینکه تاخیری در فرایند تولید رخ نمی‌دهد، نسبت به فولاد نورد سرد ارزان‌تر است و باتوجه‌به اینکه در دمای محیط سرد می‌شود، تهیه آن بسیار راحت‌تر است. عموماً از فولاد نورد گرم برای مصارف زیر استفاده می‌شود:

  • اجزای سازه‌ای مثل ریل راه آهن، ورق فلز و…
  • تجهیزات کشاورزی
  • سازه‌های فلزی
  • قاب‌های خودرو
  • و…

ویژگی های نورد سرد و گرم

فولاد نورد سرد چیست؟

فولاد نورد سرد را می‌توان فولاد نورد گرمی دانست که به منظور بهبود خواص مکانیکی آن و دستیابی به ابعاد بهتر درگیر یکسری پردازش اضافی می‌شود. در فرایند نورد سرد، فولاد نورد گرم که اکنون سرد شده است طی یک فرایند جدید در دمای محیط مجدداً از یکسری غلتک عبور کرده و اصطلاحاً نوردکاری می‌شود و این موضوع تفاوت نورد سرد و گرم می‌دانیم. موضوع قابل توجه درباره فولاد نورد گرم این است که از آنجایی که این ماده دیگر گرم و چکش‌خوار نیست، برای فشرده سازی آن و تبدیل به شکل دلخواه نیاز به اعمال فشار بسیار بالاتری است. توجه داشته باشید که فولاد نورد سرد به دلیل فرایند بیشتری که پشت سر می‌گذارد، فشرده‌تر و گران‌تر است اما از کیفیت ظاهری و مقاومت بیشتری برخوردار خواهد بود.

بیشتر بخوانید: 10 کشور برتر تولید کننده فولاد در جهان

ویژگی‌های فولاد نورد سرد

فولاد نورد سرد در مقایسه با فولاد نورد سرد پردازش بیشتری را دارد و به همین دلیل نیز از دقت بیشتری در تولید برخوردار بوده و طیف وسیع‌تری از ابعاد را دربر می‌گیرد. ویژگی دیگری که می‌توان در خصوص فولاد نورد سرد بیان کرد مقاوت بالاتری است که این نوع از فولاد دارا می‌باشد.

مزایای استفاده از فولاد نورد گرم

فرایند نورد سرد معمولاً منجر به تولید محصولی با سطح ظاهری بهتر و کامل‌تر و تلرانس نزدیک‌تر می‌شود. به همین دلیل می‌توان از این فولادهای زیباتر و مقاومت‌تر برای کارکردهای دقیق‌تری استفاده کرد. عموماً از فولاد نورد سرد برای مصارف زیر استفاده می‌شود:

  • چرخ دنده
  • شفت اسپلاین
  • پولی تایمینگ
  • لوازم خانگی
  • مبلمان فلزی
  • قطعات خودرو
  • و…

پاسخ به برخی از سوالات رایج شما درباره تفاوت فولاد نورد سرد و فولاد نورد گرم

  • تغییر شکل فولاد نورد سرد راحت‌تر است یا فولاد نورد گرم؟
    فولاد نورد گرم در مقایسه با فولاد نورد سرد از انعطاف‌پذیری و شکل‌پذیری بیشتری برخوردار است.
  • در کدام روش احتمال زنگ زدگی بیشتر است؟
    ورق‌های فولادی نورد سرد بیشتر از فولاد نورد گرم مستعد زنگ زدگی است و به همین دلیل نیز عموماً از روغن‌های ضد زنگ روی آنها استفاده می‌شود.
  • در کدام روش فولاد خاصیت مغناطیسی پیدا می‌کند؟
    به غیر فولادهای ضدزنگ آستنیتی، بیشتر فولادها خاصیت مغناطیسی داشته و آهنربا را به خود جذب می‌کنند.

در این مقاله به معرفی فولاد نورد گرم و فولاد نورد سرد پرداخته و با بررسی ویژگی‌های هر یک از آنها، تفاوت‌هایی که نورد سرد و گرم با یکدیگر دارند را مورد بررسی قرار دادیم. چراکه نوع فرایندی که انتخاب می‌شود روی ویژگی‌های فولاد تولید شده تاثیر مستقیم دارد و هر فولادی نیز می‌تواند باتوجه‌به ویژگی‌هایی که دارد، کارکرد منحصر به فردی را نیز داشته باشد. به همین دلیل درک تفاوت نورد سرد و گرم و نحوه ساخت آنها برای انتخاب یکی از آنها امری ضروری است. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.