10 اقدام لازم برای پیاده سازی امنیت سایبری

امروزه و با پیشرفت تکنولوژی، امنیت سایبری و حفاظت از اطلاعات حساس در برابر مجرمان سایبری به یکی از موضوعات حیاتی و تاثیرگذار زندگی تبدیل شده است. چراکه هکرها و مجرمان سایبری هر روز از خلاقیت‌ها و ایده‌های جدیدی برای نفوذ استفاده کرده و با راهکارهایی جدید، امنیت افراد در دنیای دیجیتال را تهدید می‌کنند. اما چگونه باید امینت سایبری خودمان و کسب‌وکارمان را در فضای مجازی افزایش دهیم؟ موضوعی که باید به آن توجه داشته باشیم این است که پیاده سازی امنیت سایبری یک فرایند مداوم است و قرار نیست یک روزه اتفاق بیافتد. در طول این مسیر افراد باید با یکدگیر به شکلی سازنده همکاری داشته باشند و روی جزئیات کارها تمرکز کنند تا بتوانند به موفقیت برسند. در همین راستا تصمیم داریم در این مقاله از ایریسا مگ به بررسی اقدامات لازم برای پیاده سازی امنیت سایبری بپردازیم. با اتخاذ این اقدامات، شما می‌توانید امنیت سایبری سازمان یا سایت خود را افزایش داده و از داشته‌های خود در برابر تهدیدهای احتمالی دفاع کنید. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

۱. تشخیص و ارزیابی تهدیدها

اولین قدم در پیاده سازی امنیت سایبری، تشخیص و ارزیابی تهدیدهای ممکن است. بررسی نقاط ضعف سیستم، شناسایی نرم‌افزارهای قدیمی و مستعد حمله، بررسی نقاط قوت و ضعف شبکه، و بررسی روش‌های حفاظت در دسترس تنها بخشی از مهم‌ترین اقدامات در این مرحله است.

امنیت سایبری چیست

۲. طراحی و پیاده سازی یک زیرساخت امن

اکنون شما باید با توجه به تهدیدهای شناسایی شده، در مسیر طراحی و پیاده سازی یک زیرساخت امن برای سیستم خود گام بردارید. در هنگام پیاده سازی زیرساخت باید دقت داشته باشید که مواردی مثل رمزنگاری قوی، فایروال‌های امنیتی، محدویدت دسترسی و سایر موارد این چنینی رعایت شده باشد.

۳. آموزش و افزایش آگاهی کارکنان

بیشتر تهدیدهای سایبری ناشی از نادیده گرفتن اصول امنیتی توسط کارکنان داخلی است. بنابراین، آموزش کارکنان و افزایش آگاهی آن‌ها نسبت به تهدیدهای سایبری، روش‌های مقابله با این تهدیدها و رفتارهای امنیتی موضوع بسیار مهم و تاثیرگذاری است. عموماً این آگاهی‌رسانی از طریق آموزش‌های آنلاین، کارگاه‌های آموزشی و ارائه مطالب آموزشی مرتبط به کارکنان صورت می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: انواع تهدیدات سایبری و راهکارهای دفاعی

۴. مانیتورینگ و رصد سیستم‌ها

مانیتورینگ و رصد فعالیت‌های سیستم‌ها و شبکه‌ها به شما این امکان را می‌دهد تا بتوانید تغییرات و حملات را را به‌صورت مداوم بررسی کرده و تشخیص دهید و در نهایت نیز واکنش سریع و به موقعی را داشته باشید. در راستای پیاده سازی امنیت سایبری باید از ابزارهای رصد و نظارت سیستم‌ها استفاده کرده و با بررسی گزارش‌های روزانه و هفتگی تهیه شده، از هر تغییر مشکوکی باخبر شوید.

۵. بکاپ‌گیری و به‌روزرسانی منظم

به‌طور معمول هدف اول هکرها برای حمله؛ نرم‌افزارها و سیستم‌های قدیمی و آسیب‌پذیری هستند. به همین دلیل برای حفظ امنیت سایبری، لازم است همیشه سیستم‌ها و نرم‌افزارهای خود را به‌روز نگه دارید و با گرفتن بکاپ‌های منظم از آن‌ها احتمال از دست رفتن کامل اطلاعات خود را تا حد زیادی کاهش دهید. ایجاد نسخه‌پشتیبان منظم از اطلاعات مهم، به شما امکان بازگردانی سریع و استفاده مجدد از اطلاعات در صورت بروز مشکل را می‌دهد.

استفاده از امنیت سایبری در زندگی شخصی

۶. رمزنگاری اطلاعات

از جمله مهم‌ترین اقدامات امنیتی که می‌توانید در راستای حفاظت از اطلاعات حساس و محرمانه خودتان داشته باشید، رمزنگاری اطلاعات است. با رمزنگاری اطلاعات، حتی در صورت دسترسی به اطلاعات، افراد غیرمجاز نمی‌توانند متوجه آنها شده و از این اطلاعات استفاده کنند. توجه داشته باشید که جت افزایش امنیت سایبری خود، از روش‌های رمزنگاری قوی و استانداردهای رمزنگاری معتبر استفاده کنید.

۷. استفاده از فایروال

فایروال یک سیستم امنیتی است که در شبکه‌های کامپیوتری استفاده می‌شود. هدف اصلی فایروال، کنترل ترافیک شبکه و جلوگیری از ورود و خروج اطلاعات ناخواسته و مخرب است. در واقع فایروال به کنترل دسترسی به سیستم و اطلاعات کمک می‌کنند و از شبکه در برابر حملاتی مانند حملات DoS و DDoS محافظت می‌کند.

بیشتر بخوانید: امنیت سایبری چیست و انواع مختلف آن کدام‌اند؟

8. تعیین سطح دسترسی

تعیین سطح دسترسی و کنترل مجوزها برای کاربران در سیستم، این امکان را فراهم می‌کند تا تنها افراد مجاز بتوانند به اطلاعات حساس و منابع مهم دسترسی داشته باشید. ایجاد سطوح دسترسی متناسب با نیازهای کاربران و محدود کردن دسترسی به قسمت‌هایی از سیستم که کاربران نیازی به دسترسی به آن‌ها ندارند، میزان امنیت سایبری سیستم شما را افزایش می‌دهد.

9. استفاده از نرم‌افزارهای آنتی‌ویروس و ضد جاسوسی

استفاده از نرم‌افزارهای آنتی‌ویروس و ضد جاسوسی در راستای حفاظت از سیستم‌ها در برابر بدافزارها و تهدیدات سایبری امر بسیار مهمی است. این نرم‌افزارها قادرند برنامه‌ها و فایل‌های مشکوک را شناسایی کرده و از ورود آنها به سیستم جلوگیری کنند. چراکه بدافزارها و جاسوس‌افزارها می‌توانند اطلاعات شخصی و حساس را دزدیده و آسیبی به سیستم و شبکه شما وارد کنند.

استفاده از امنیت سایبری در کسب و کار

10. اجرای تست نفوذ و تست آسیب‌پذیری

اجرای تست نفوذ (Penetration Testing) و تست آسیب‌پذیری (Vulnerability Testing) از اقدامات مهم در راستای افزایش امنیت سایبری است. این تست‌ها به شما کمک می‌کنند تا ضعف‌ها و آسیب‌پذیری‌های سیستم خود را شناسایی کرده و قبل از حملات واقعی، اقدامات اصلاحی مورد نیاز را انجام دهید.

با پیاده سازی اقدامات امنیت سایبری، می‌توانید سطح امنیت سایبری سایت یا سازمان خود را بهبود داده و خطرات سایبری را کاهش دهید. از تشخیص و ارزیابی تهدیدها گرفته تا استفاده از رمزنگاری قوی و به‌روز نگه‌داشتن سیستم‌ها، همه این اقدامات به کاهش خطرات سایبری و حفاظت از اطلاعات حساس کمک می‌کنند. به یاد داشته باشید که امنیت سایبری یک فرایند مداوم است و باید همواره بازبینی و بهبود شود. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.